Prekvapenie z nečakaných zážitkov na Ars Poetica

V duchu experimentov a emócií sa bude niesť 10. ročník medzinárodného festivalu poézie Ars poetica. Štvordňové podujatie, ktoré sa začína už vo štvrtok 18. októbra v bratislavskom KC Dunaj a v kine Lumi?re, prinesie na Slovensko niekoľko unikátnych svetových básnikov.

18.10.2012 14:00
40 Ars Poetica 1 3X Donna Stonecipher Foto:
Na Ars Poetica vystúpi aj kozmopolitná poetka Donna Stonecipher.
debata

Kozmopolitní aj všestranní
Napríklad Donnu Stonecipherovú, Američanku žijúcu v Berlíne, a jej neuveriteľný cyklus o mestách budúcnosti. Poetka, ktorá vyrastala v Seattli a Teheráne, prežila časť svojho života aj v Gruzínsku či v susednom Česku a cestovanie a nové vnemy na nových miestach sú jednou z hlavných tém jej prác. Za zbierku Cosmopolitan získala v roku 2007 prestížne americké ocenenie National Poetry Series a slovami „Cosmopolitan je rovnako nevyhnutne tajomný ako všetky veľké diela, je oázou, fatamorgánou pre čitateľa“, jej tvorbu opísal magazín Verse.

Donna Stonecipher bude vrcholom štvrtkového programu. Piatok bude patriť najmä fínskemu performerovi, prekladateľovi, historikovi avantgardy a profesionálnemu programátorovi – Leevimu Lehtovi. „Leevi Lehto vydal od roku 1967 6 zbierok poézie, 1 román, 1 experimentálne prozaické dielo a zbierku esejí. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil ako ľavicový politik a v 90. rokoch ako vedúci korporátnej komunikácie. Je známy svojimi experimentátorskými pokusmi s digitálnym písaním, napríklad Google generátorom poézie. Preložil približne 40 kníh rôznych žánrov,“ konkretizuje široké zameranie a pôsobivé úspechy Fína organizátor podujatia, básnik Martin Solotruk.

Najmä, no nielen, básne
Okrem vystúpení 21 básnikov bude počas Ars Poetica prebiehať aj bohatý filmový program a diskusie či prednášky. Vstupným podujatím bude štvrtkové slávnostné odovzdávanie cien súťaže Básne, ktorej víťazka – Mirka Ábelová – je už známa. O možnosti podpory prekladu a vydávania slovenskej literatúry v zahraničí poradí Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra na piatkovom Európskom fóre poézie a chýbať nebude ani výstava – Maria Zanolli & Laura Veronesi: Po slovách. Multižánrový charakter festivalu dotvorí živá hudba, večerné koncerty v KC Dunaj. Napríklad dnes od 22. h vystúpi medzinárodná formácia Riverloam Trio s Mikolajom Trzaskom, ktorý je jedným z najvýznamnejších saxofonistov vo voľnej improvizácii v Poľsku.

Festival je prehliadkou toho pozoruhodného, čo svetová poézia ponúka. Kombinácia emócií a experimentu, na ktorú sa jubilejný 10. ročník tematicky zameriava, prináša podľa Martina Solotruka tiež prekvapenie z nečakaných zážitkov. „Poézia dokáže spojiť aj zdanlivo nespojiteľné,“ konštatuje. Pravdivosť týchto slov je možné overiť si od štvrtka do nedele na Ars Poetica v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba