Zomrela Fan Vavřincová, autorka seriálu Taková normální rodinka

Česká scenáristka a spisovateľka Fan Vavřincová zomrela v nedeľu, mesiac po svojich 95. narodeninách. Preslávili ju film Eva tropí hlouposti (1939) a seriál Taková normální rodinka (1968, 1971).

16.12.2012 14:53
debata
Spisovateľka Fan Vavřincová. Foto: MOTTO
Zomrela Fan Vavřincová, autorka seriálu Taková normální rodinka Spisovateľka Fan Vavřincová.

Keď sa jej v roku 2008 pýtali, aký ma recept na dlhý život, odpovedala: „Neviem. Ani nejem zrno, ani nepijem tri litre vody denne. Mám rada sviečkovú, bôčik a rezance s makom. Každá celebrita dnes miluje suši. Surová ryba s rozvarenou ryžou? Fuj! Stále sa po niekom opičíme.“

Vavřincová, vlastným menom Věra Němotová, mala vzťah k písaniu odmalička. „Môj vzdialený praprastrýc bol Friedrich Schiller. Len čo som sa v prvej triede naučila písať a čítať, začala som si vymýšľať príbehy. Ako študentka som písala zamilované romániky – bolo to veľmi nóbl, samé grófky, vtedy sa tak písalo, skrátka hrôza. Ale malo to úspech. Bola to taká literatúra pre dievčatká,“ povedala literárnemu mesačníku Host.

V roku 1934 jej vyšla kniha Eva tropí hlouposti. O päť rokov neskôr vznikla podľa nej rovnomenná komédia Martina Friča v hlavných úlohách s Natašou Gollovou a Oldřichom Novým. Po nástupe komunistov k moci nesmela pre triedny pôvod písať. Jej manžel vlastnil likérku pri Prahe a spolu bývali na neďalekom zámočku. Ten koncom 50. rokov zhorel a Vavřincová, ktorá sa živila ako účtovníčka, sa s rodinou presťahovala do Prahy.

Publikovať opäť začala v 60. rokoch, keď jej poviedky začali vychádzať v časopise Svět v obrazech. Na základe nich ju oslovila televízia. Tak vznikol populárny komediálny seriál Taková normální rodinka o spolužití štyroch generácií jednej rodiny pod jednou strechou. „Celý život sme žili pohromade tri a neskôr už štyri generácie,“ zaspomínala si na seriálovú inšpiráciu pre portál televízie ČT 24 Vavřincová.

Pôvodne malo ísť iba o televízny film, diváci si však množstvom listov vynútili pokračovanie. Zo seriálu s brilantným hereckým obsadením (Marie Rosůlková, Dana Medřická, Zdeněk Řehoř, Jana Štěpánková, Eduard Cupák, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík, Jiřina Šejbalová…) vzniklo osem častí. Keď si vrchnosť žiadala, aby sa jeho hrdinovia viac angažovali, Vavřincová to odmietla a seriál skončil.

Fan Vavřincová je autorkou viacerých humoristických a dievčenských románov a tiež dvoch detektívok. Pre Československú televíziu písala aj humorné scénky a silvestrovské skeče. Keď bola v Česku v nemilosti, dostala priestor v bratislavskej pobočke televízie. „Som zdrvená, aj keď v poslednom čase už nepísala, odišiel s ňou kus jednej epochy. Doba virtuóznych situačných komédií. Bola tak trošku z minulého storočia, a to sa nám páčilo,“ povedala pre idnes.cz Jana Štěpánková, ktorá stvárnila jednu z postáv v „rodinke“.

debata chyba