Grantový systém nahradí Slovenský kultúrny fond

Zlepšenie financovania v kultúre je jednou z priorít ministra kultúry Marka Maďariča.

26.01.2013 15:00
Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič.
debata

„Keby som mal povedať svoje štyri priority, tak to je Slovenský kultúrny fond, vybojovať prioritnú os v budúcom období zo štrukturálnych fondov pre obnovu pamiatok, rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie a rekodifikácia autorského zákona,“ konkretizoval v rozhovore pre agentúru SITA Maďarič svoje hlavné ciele.

To, že vláda bude hľadať nové modely financovania kultúry, a to nielen z verejných zdrojov, sa spomína aj v jej programovom vyhlásení. Avizuje sa v ňom transformácia súčasného grantového systému ministerstva kultúry na verejnú inštitúciu, ktorej príjmy, určené na podporu slovenskej kultúry, budú zákonom zabezpečené aj výnosmi z hazardných hier a lotérií. Z doterajších rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom podľa Maďariča vyplýva, že je ochotný na tieto účely viazať nejaké percento napríklad z Tiposu, o výške príspevku sa ešte bude diskutovať.

Šéf rezortu kultúry avizuje, že už koncom tohto roka by chcel predstaviť návrh zákona o založení Slovenského kultúrneho fondu. Súčasný grantový systém ministerstva kultúry, cez ktorý sa ročne prerozdeľuje zhruba 20 miliónov eur, by sa transformoval na túto verejnoprávnu inštitúciu, v ktorej by ministerstvo nemalo priamy vplyv. Okrem nezávislosti distribúcie zdrojov je ďalším zmyslom vzniku Slovenského kultúrneho fondu to, že by do fondu vstupovali nielen prostriedky zo štátneho rozpočtu v objeme 20 miliónov eur, ale plus "vo veľmi zaujímavom objeme aj výnosy z hazardných hier“, avizuje Maďarič.

Vo fonde by tak bolo na podporu kultúry výrazne viac financií. Nový systém by mohol priniesť o desať, možno až o 20 miliónov eur viac. Maďarič pripomína, že kvalitu podobného modelu potvrdil pred pár rokmi vznik Audiovizuálneho fondu, cez ktorý sa do filmovej tvorby dostáva viac peňazí ako cez ministerské granty ešte pred vznikom fondu. "Niečo podobné by mal pokrývať Slovenský kultúrny fond pre ostatné oblasti umenia,“ konštatoval.

Minister kultúry verí, že fond sa podarí naštartovať čo najskôr. "Vo vzťahu ku grantovému systému je dlhoročná sťažnosť, že by to nemalo byť ministerstvo, ktoré rozhoduje. Aj keď projekty hodnotia nezávislé komisie, ľudia zvonku to vnímajú tak, že predsa len vždy existuje možnosť alebo podozrenie, že niekto to mohol ovplyvniť,“ pripustil s tým, že podobné inštitúcie, ako je plánovaný Slovenský kultúrny fond sú európskou praxou.

debata chyba