V knižnici môžete maľovať aj  tancovať

Knižnica by nemala byť len odkladiskom starých zaprášených kníh, ale živým a moderným kultúrnym centrom. Od pondelka 31. marca štartuje Týždeň slovenských knižníc.

31.03.2014 05:00
Noc s Andersonom, kniznica ruzinov zimna ulica,... Foto:
Vyvrcholením celého týždňa je Noc s Andersenom. Organizátori očakávajú prekonanie vlaňajšieho rekordu 8,5 tisíca malých čitateľov a čitateliek, ktorí zažívajú vo svojej knižnici noc plnú hier, zábavy a dobrého čítania.
debata

Celý nastávajúci týždeň bude v mnohých slovenských knižniciach znieť hudba, hrať divadlo, prednášky budú striedať workshopy, prezentácie nových kníh aj knižničných služieb a besedy so spisovateľmi. Deti medzi knihami strávia celú noc.   V Slovenskom stredisku pre ľudské práva sa 31. marca v mo­delových situáciách môžete naučiť, ako rozpoznať diskrimináciu aj ako sa jej brániť. V Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici  sa dozviete, čo čítavala šľachta aj o nových trendoch elektronických zdrojov, pozriete sa na knižnicu z druhej strany pultu a rozozvučíte sa v hudobnom átriu. Na 1. apríla je pripravené interaktívne stretnutie s tvorbou spisovateľa Ericha Kästnera, mladých zaujme predajná výstava cudzojazyčných publikácií či prezentácia jazykových študovní.

Tekovská knižnica v Leviciach rozohrá priestor na tému Mytológia v hudbe, hudba v mytológii, 2. apríla sa tam môžete stretnúť so spisovateľom Pavlom Baričákom a celý týždeň sa deti budú učiť hlasnému čítaniu. Centrum vedecko-technických informácií SR organizuje 4. apríla odborný Večer s e-zdrojmi, v Trnave budú od 1. do 3. apríla pomáhať seniorom zvýšiť ich informačnú gramotnosť a trénovať si pamäť, odznejú šansóny na texty Ľubomíra Feldeka, deti sa dozvedia, ako spieva vláčik aj čo sa skrýva v ceruzke a na besedu príde autorka detských kníh Danuša Dragulová-Faktorová. V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi sa deti zahrajú na hercov a pokúsia sa vytvoriť rekord v líhaní princezien na hrášok. Program v ďalších slovenských mestách a obciach nájdete na stránke asociácie knižníc sakba.sk.

Vyvrcholením celého týždňa je Noc s Andersenom. Organizátori očakávajú prekonanie vlaňajšieho rekordu 8,5 tisíca malých čitateľov a čitateliek, ktorí zažívajú vo svojej knižnici noc plnú hier, zábavy a dobrého čítania. Napríklad v Malinove bude program v znamení tvorby Márie Ďuríčkovej a ilustrátora Miroslava Cipára, ktorý bude s deťmi tvoriť. Deti budú maľovať hudbu a vytvárať hudbu vlastným telom, šuchotom tŕstia, paličkami, orechovými škrupinkami či rapkáčmi.

Väčšina knižníc dáva počas nasledujúceho týždňa amnestiu na pokuty a bezplatne zapisuje nových čitateľov, ale  to nie je hlavným lákadlom. „Cieľom podujatia je zviditeľniť knižnice ako moderné kultúrne inštitúcie, ktoré sú dôležité pre rozvoj obce, mesta, regiónu. V dnešnej dobe spájajú virtuálny svet internetu so svetom kníh, literatúry, tlačeného i hovoreného slova i samotného čítania,“ hovorí Silvia Stasselová, predsedníčka knihovníckeho spolku. Knižnice ponúkajú elektronické služby, prístup k rôznym informačným zdrojom, pomáhajú vzdelávať, ale mnohé majú finančné problémy, zastarané fondy a vybavenie. Podľa Stasselovej už samotný priestor knižnice je dôležitý, knižnica by mala byť príjemným miestom, ktoré pôsobí multifunkčne a kde si ľudia môžu oddýchnuť. „Mestská knižnica v španielskej Seville je plná do prasknutia aj v krásny slnečný deň, celé rodiny rady využívajú jej bezplatné služby, v Amsterdame si do knižnice prídu oddýchnuť aj ľudia bez čitateľského preukazu,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Týždeň slovenských knižníc