Počas noci s Andersenom vystrájal aj pirát

Zo všetkých tých rozprávok a legiend, ktoré si deti čítali počas piatkovho Večera s Andersenom v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre, bola jedna poriadne strašidelná a pritom pravdivá. Príbeh o jedinom slovenskom pirátovi Ollonaisovi. Bol nesmierne krutý, volal sa Vavro Brezina, pochádzal zo Šintavy a vyčíňal v 15. storočí v Karibiku.

05.04.2014 07:00
web BARAT Foto:
Loktibrada spolu so škriatkami a pirátmi zabávali deti v nitrianskej knižnici.
debata

Obávaný kapitán Ollonais každú vyrabovanú loď zapálil, s nikým sa nemaznal a mladým čitateľom z Nitry a okolia pripravil tie najnáročnejšie úlohy. Mali zašívať prederavenú plachtu, postaviť papierovú ale zato poriadnu loď, nasledovala chôdza po kývajúcej sa plachetnici na rozbúrenom mori a k tomu všetkému sa mali naučiť drsný pirátsky slovník.

„Búchačka je pištoľ, chmaták zlodej, krátke železo je dýka, štebotavé jabĺčka sú slepačie vajcia a ochechula je postava v prednej časti lode,“ vymenovala s úsmevom knihovníčka Helena Dodoková. Vavro Brezina alias Ollonais bol skutočný, záznamy o ňom uchováva francúzske námorné múzeum v Paríži. Model anglickej dvojsťažňovej brigy, ktorú Vavro ukradol a daj jej meno Sajtan (Diabol), vystavovalo pred pár rokmi Mestské múzeum v Seredi.

Pirát sa škeril prinajmenšom tak hrôzostrašne ako krpec s podozrivo dlhou bradou až po zem, ktorý spolu s ďalšími postavami vybehoval spoza kulís rozprávky o Loktibradovi od Dobšinského. Rozprávačom bol herec Divadla Andreja Bagara Anton Živčic. Bol by zostal aj dlhšie po rozprávke, ale ponáhľal sa do divadla na premiéru hry Sudcove starosti, kde hrá súdneho úradníka Wormingtona…

Kto zostal až do konca, dozvedel sa zaujímavosti zo života rozprávkara Andersena. „Málokto možno vie, že Andersen sa zastavil na Slovensku. Plavil sa parníkom po Dunaji a v Bratislave zakotvili na niekoľko hodín, aby doplnili uhlie. Andersen sa poprechádzal po uliciach, veľmi sa mu tu páčilo. A dokonca sa traduje, že inšpiráciu pre Škaredé káčatko či Dievčatko so zápalkami našiel práve tu,“ naznačila vedúca Oddelenia knižničných a informačných služieb Oľga Krajčovičová.

Andersen napísal podľa nej 168 rozprávok, k menej známym príbehom patrí Lietajúci kufor, Snežienka či Čarovná truhlica. Knižnice už tradične pri príležitosti výročia jeho narodenia (2. apríla) organizujú Noc s Andersenom, počas ktorej si môžu deti zahrať divadielka, vyskúšať tvorivé dielne a niekde si môžu dokonca aj pospať v tom najlepšom kúte pre knihomoľa. Pod policami plnými príbehov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Noc s Andersenom #knižnice