Opraví Krásnu Hôrku nový riaditeľ?

Pol roka po tom, čo sa Rastislav Púdelka vzdal funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM), prebehne na tento post výberové konanie. V hre sú dvaja kandidáti. Hoci sa konkurz uskutoční v stredu, výsledok bude známy až v priebehu týždňov.

16.07.2014 07:00
hrad, Krásna Hôrka Foto: ,
Rekonštrukciu hradu sprevádza kritika. Poradiť si s touto situáciou môže nový riaditeľ SNM.
debata

Viktor Jasaň alebo Július Barczi. Jeden z nich bude podľa agentúry SITA s najvyššou pravdepodobnosťou viesť SNM. Inštitúcia, pod ktorú spadajú stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok, má v správe aj rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka. Strecha stredovekej pamiatky zo 14. storočia vyhorela 10. marca 2012. Ani po viac ako dvoch rokoch nie je hrad sprístupnený verejnosti a oprava sa tak stáva terčom kritiky.

Obaja majú so situáciou na Krásnej Hôrke skúsenosti. Viktor Jasaň bol od februára poverený dočasným riadením SNM a na spustošený hrad viedla aj jeho prvá pracovná cesta. Historik umenia v minulosti viedol Spišské múzeum a pôsobil aj ako kurátor výstav či pedagóg.

S problematickou rekonštrukciou Krásnej Hôrky sa stretol aj druhý možný kandidát, Július Barczi. Ten je totiž aktuálne námestníkom generálneho riaditeľa SNM pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov. Postup je nasledujúci. Uchádzači v stredu predstavia svoje predstavy o smerovaní SNM pred výberovou komisiou. Tá po ich vypočutí určí ich poradie, ktoré je záväzné. Ako ďalej uvádza ministerstvo kultúry, minister kultúry Marek Maďarič následne menovacím dekrétom vymenuje úspešného uchádzača za generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea.

Nového riaditeľa pritom ministerstvo hľadá po štyroch rokoch. Rastislav Púdelka, ktorý viedol SNM aj v čase požiaru na Krásnej Hôrke, požiadal Maďariča o uvoľnenie z výkonu funkcie k 31. januáru 2014. Podľa oficiálnych vyhlásení za jeho rozhodnutím mali byť zdravotné problémy.

Tie mu však zjavne nebránia vykonávať iné funkcie. Púdelka sa má totiž podľa včerajších zistení agentúry SITA uchádzať ako nezávislý kandidát o post primátora Brezovej pod Bradlom. "Chcem využiť získané skúsenosti a kontakty pre rozvoj nášho mesta. V Brezovej pod Bradlom si podľa môjho názoru nemôžeme dovoliť čakať. Treba zastaviť úpadok mesta a začať spoločne budovať novú Brezovú pod Bradlom,“ napísal na svojej internetovej stránke Púdelka. Volebný program plánuje zverejniť v septembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka #Slovenské národné múzeum #Rastislav Púdelka #Viktor Jasa #Július Barczi