Granty má prideľovať nezávislá inštitúcia

Nezávislosť a odbornosť - to by mal priniesť Fond na podporu umenia. Vznik novej verejnoprávnej inštitúcie, ktorá by na seba prevzala väčšinu povinností súčasného dotačného systému ministerstva kultúry, už čaká na schválenie v parlamente.

07.09.2014 09:00
MK SR, ministerstvo kultury Foto: ,
O grantoch na umenie už nebude rozhodovať rezort kultúry.
debata

Nezávislosť a odbornosť – to by mal priniesť Fond na podporu umenia. Vznik novej verejnoprávnej inštitúcie, ktorá by na seba prevzala väčšinu povinností súčasného dotačného systému ministerstva kultúry, už čaká na schválenie v parlamente.

Vo všetkých vyspelých krajinách

Myšlienka zriadenia špecializovaného fondu bola podľa ministra Marka Maďariča jednou z kľúčových agend ministerstva. Vyhlásil to v apríli, keď bol zámer predstavený verejnosti a návrh zákona sprístupnený na pripomienkovanie. Grantový systém, jeho administrácia a celkové fungovanie bolo opakujúcou sa témou a nespomínala sa v pozitívnom svetle. Fond by mal celkové renomé v rámci dotácií a grantov zlepšiť.

Jeho hlavnou zmenou je totiž oddelenie grantového systému od ministerstva kultúry a jeho zverenie do rúk odbornej verejnoprávnej inštitúcii. Hovorí to Zora Jaurová, ktorá sa na tvorbe koncepcie fondu podieľala ako nezávislý expert. „Takúto prax nájdeme prakticky vo všetkých vyspelých európskych krajinách, a aj na Slovensku po nej kultúrna verejnosť dlhodobo volala,“ vysvetlila.

Do nezávislého Fondu na podporu umenia nebude transportovaný celý dotačný systém, jedine programy týkajúce sa profesionálneho umenia a tvorby a časť aktivít propagácie slovenskej kultúry v zahraničí s názvom Pro Slovakia. Zvyšné granty určené na kultúrne dedičstvo pod ministerstvom kultúry ostanú, rovnako aj podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva. Fond bude zriadený osobitným zákonom, ako je to v prípade Audiovizuálne­ho fondu.

Peniaze z hazardu

Hlavnými finančnými zdrojmi fondu sú podľa návrhu zákona príspevky zo štátneho rozpočtu, a to z Ministerstva kultúry SR a z Ministerstva financií SR, ktoré bude poskytovať peniaze najmä z výnosov z Národnej lotériovej spoločnosti – Tiposu. Súčasné prostriedky vyhradené na dané programy tvoria deväť miliónov eur. Objem financií je podľa aktuálneho návrhu v parlamente závislý od každoročného rozpočtu ministerstva. Podľa SITA však poslanec Mostu – Híd László Solymos navrhol, aby sa suma smerujúca do fondu konkrétne definovala. Maďarič o tom chce diskutovať s ministerstvom financií.

Fond na podporu umenia bude podľa návrhu zmluvy poskytovať financie žiadateľom na tvorbu, šírenie a prezentáciu umeleckých diel, na podporu medzinárodnej spolupráce v oblasti umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu, na vzdelávací program v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Systém zahŕňa aj podporu vo forme štipendií.

Na čele fondu má stáť riaditeľ a štatutárnym orgánom bude 9-členná Rada fondu. Piatich členov rady vymenuje a odvoláva minister kultúry bez návrhu. Štyroch členov rady vymenuje a odvoláva minister na návrh profesijných združení. Zastúpenie by mala mať hudobná tvorba, oblasť divadla, literatúry aj výtvarného umenia. Členovia komisie nebudú môcť prideliť granty na projekty, v ktorých sú osobne zainteresovaní. Vznikne aj dozorná komisia a expertné komisie, ktoré budú pomáhať s posudzovaním jednotlivých návrhov.

Prvé umelecké projekty sa budú z Fondu na podporu umenia financovať v roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #grantový systém #Fond na podporu umenia