Dary mora od otrokov. Pulitzerove ceny získali reportáže o zotročovaní rybárov

Hlavnú kategóriu tohtoročných Pulitzerových cien ovládli novinári agentúry The Associated Press (AP), ktorí boli ocenení za sériu reportáží o zotročovaní rybárov v juhovýchodnej Ázii.

19.04.2016 10:53
Pulitzers Foto: ,
Niekdajší zotročený rybár Myint Naing a jeho matka Khin Than plačú po tom ako sa mohli opäť stretnúť po 22 rokoch. Archívna fotografia je zo 16. mája 2015.
debata

Medzi ďalšími víťazmi stého ročníka cien udeľovaných porotou newyorskej Columbijskej univerzity patria reportéri denníka Los Angeles Times za články o masakre v kalifornskom San Bernardine. Ocenení boli tiež fotografi agentúry Reuters a denníka The New York Times za snímky na tému migračnej krízy v Európe.

AP si odniesla cenu za službu verejnosti za sériu reportáží nazvanú Dary mora od otrokov, v ktorej novinári riskantným spôsobom prenikli do prostredia rybárov v juhovýchodnej Ázii, ktorí sú proti svojej vôli držaní a zneužívaní na otrockú prácu pri výlovoch morských živočíchov. Reportéri opísali, ako toto jedlo putuje až na americký trh a ich články viedli k oslobodeniu viac ako 2-tisíc ľudí. Popri novinárskych cenách sa každoročne odovzdávajú aj ocenenia v umeleckých kategóriách.

Cenu za najlepšiu divadelnú hru získal muzikál Hamilton, ktorého autorom je americký dramatik Lin-Manuel Miranda a ktorý zachytáva osudy prvého amerického ministra financií Alexandra Hamiltona. Jeho víťazstvo sa podľa AP očakávalo: hudba hry už získala cenu Grammy a predstavenie je favoritom na divadelnú cenu Tony.

Za najlepšiu prozaickú knihu označili spoveď vietnamského prisťahovalca do USA nazvanú Sympatizér, ktorej autorom je Američan vietnamského pôvodu Viet Thanh Nguyen. Podáva vietnamskú vojnu z pohľadu dvojitého agenta. Podľa organizátorov ceny ide o vrstevnatý imigrantský príbeh rozpovedaný ironickým, spovedným hlasom muža „dvoch myslí“ a dvoch krajín – Vietnamu a Spojených štátov amerických. Román podľa nich prináša nový a dôležitý pohľad na vietnamskú vojnu – pohľad komunistického sympatizanta, ktorý je v rozpore sám so sebou. Sympatizant je prvý román Vieta Thanha Nguyena, ktorý sa síce narodil vo Vietname, ale vyrastal v Amerike. Do vydania debutu publikoval poviedky a vydal aj odbornú štúdiu venovanú problematike ázijských Američanov.

V kategórii literatúry faktu zvíťazila kniha Čierne prápory: Vzostup ISIS, v ktorej Joby Warrick popisuje cestu od irackej vojny k úspechu takzvaného Islamského štátu. Pulitzerovu cenu v kategórii poézia získal Peter Balakian za Ozone Journal. Laureátove básne sú podľa poroty svedectvom strát a tragédií spojených s nebezpečenstvom a neistotou vo svete.

V ďalších novinárskych kategóriách bol ocenený napríklad denník The Washington Post za obsiahlu databázu popisujúcu prípady streľby amerických policajtov na podozrivých z trestných činov, reportérka The New York Times za články o krutostiach páchaných na afganských ženách či fotoreportér denníka The Boston Globe za snímky zneužitého chlapca.

Univerzitná porota ceny udeľuje na odporúčanie popredných novinárov a ďalších osobností. V každej kategórii dostane víťaz 10-tisíc dolárov. Výnimkou je hlavná kategória za službu verejnosti, ktorá je ocenená zlatou medailou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #storočnica #ap #100 rokov #Pulitzerova cena #Dary mora od otrokov #Lin-Manuel Miranda #The Associated Press