V Prešove vznikol nový kultúrny park

V hornej časti prešovského amfiteátra vznikol nový mestský park. Ponúknuť má kultúru, vzdelávanie, umenie, šport a relax.

14.08.2016 16:00
Katarína Koščová Foto: ,
Speváčka Katarína Koščová vystúpi v kultúrnom parku v rámci jeho slávnostného otvorenia.
debata

Dominantou novovytvoreného oddychového parku s lavičkami a bezplatnou wifi zónou je knižnica s terasou slúžiaca ako pódium. Ide o montovanú drevenú knižnicu – tzv. bookBox. Jej hlavnou myšlienkou je voľný prístup ku knihám, ktoré budú dopĺňané zo zberu starých kníh z domácností.

Okrem tlačených kníh budú mať čitatelia k dispozícii bezplatnú wifi, takže môžu čítať knihy aj pomocou čítačiek, notebookov alebo tabletov. Knižnica je zároveň vhodným miestom pre komorné akcie, besedy a hudobné recitály, pričom jej terasa slúži ako pódium pre menšie podujatia, akými sú divadelné predstavenia, koncerty, či premietanie filmov. Priestor na realizáciu tu nájdu aj hendikepovaní občania, pre ktorých sú k dispozícií rôzne aktivity, tvorivé dielne ako aj možnosť prezentovať výsledky ich kreatívnej zručnosti.

„Tvorivé dielne nadväzujú na tradíciu benefičných festivalov, na ktorých spolupracujeme už niekoľko rokov. Klienti budú mať možnosť vyskúšať si rôzne spôsoby umenia pod vedením profesionálov,“ uviedol Miroslav Tásler, konateľ občianskeho združenia Amfiteáter Prešov, ktoré je prevádzkovateľom par­ku.

Otvoreniu nového parku predchádzalo čistenie schátralého areálu, zavádzanie inžinierskych sietí, budovanie infraštruktúry, prístupových komunikácií, osvetlenia a rekonštrukcia plátna. Oddychový park vznikol s podporou Prešovského samosprávneho kraja, Úradu vlády SR a grantu z nórskych fondov s celkovým finančným krytím vo výške 177-tisíc eur. „Vďaka týmto financiám sa nám podarilo skultúrniť hornú časť amfiteátra, ale zároveň pritiahnuť zaujímavé hudobné telesá a umelcov,“ uviedol koordinátor projektu Richard Hympán. Dodal, že všetky akcie, ktoré sa budú v parku realizovať, budú pre všetkých návštevníkov bezplatné.

Návštevníci parku sa tak v najbližšom čase môžu tešiť na rôzne podujatia ako Prešovský kotlík – Majstrovstvá sveta vo varení gulášu, Drinkin festival či sériu hraných filmov. Celú šnúru podujatí a akcií odštartuje slávnostné otvorenie kultúrneho parku v nedeľu o 17:00 koncertmi speváčky Katky Koščovej a Prešovského dixielandu a skupiny Swing Time For.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #park #Katarína Koščová #knižnica #Miroslav Tásler #Amfiteáter Prešov