Kreatívny priemysel si rozdelí 50 miliónov eur

Kreatívci z rôznych kultúrno-priemyselných odvetví si môžu prilepšiť až o 200-tisíc eur. O nenávratný finančný príspevok z eurofondov môžu požiadať prostredníctvom výzvy, ktorú Ministerstvo kultúry SR zverejnilo 17. októbra. Žiadatelia si rozdelia sumu v celkovej hodnote 50 miliónov eur, z toho 2 milióny sú vyhradené len pre Bratislavský kraj. Zvyšok sumy sa rozdelí mimo tento kraj podľa dopytu a kvality projektov.

19.10.2016 09:00
nová cvernovka Foto:
Nadácia Cvernovka podmienky na získanie dotácie síce nespĺňa, o podporu však môžu požiadať jednotliví umelci a kreatívci, ktorých zastupuje.
debata (1)

Podľa ministra kultúry Marka Maďariča sa rezort dlhodobo snaží zmeniť vnímanie kultúry ako oblasti, ktorá finančné zdroje len spotrebúva, na oblasť, ktorá ich vie aj sama vytvoriť. A spolu s nimi aj nové pracovné miesta. „Je to práve kultúrny a kreatívny priemysel, ktorý je jednou z perspektívnych hybných síl rastu v Európskej únii,“ zdôraznil na včerajšej tlačovej konferencii.

Vytvorenie nových pracovných miest je podmienkou na udelenie dotácie. Pri minimálnej výške príspevku – 50-tisíc eur – bude žiadateľ musieť vytvoriť najmenej jedno. Celkovo by tak výzva mala podporiť vznik aspoň tisíc nových miest. Žiadateľ takisto musí z vlastných zdrojov miesto udržať ešte tri roky po uskutočnení projektu.

Okrem podpory zamestnanosti majú dotácie vytvoriť aj priaznivé zázemie pre kreatívny priemysel. Ide napríklad o nákup rôznych softvérov a technológií, marketingové aktivity či prenájom priestorov. Nejde však o priamu podporu kreatívnej činnosti, akú poskytuje napríklad Audiovizuálny fond či Fond na podporu umenia. Aktuálna výzva sa sústreďuje skôr na to, čo tieto fondy pokryť nedokážu. Vzniká tak zároveň možnosť krížovej podpory – keď jeden žiadateľ získa financie napríklad z Audiovizuálneho fondu, na ostatné aktivity môže využiť práve tieto zdroje.

O výzvu sa do 28. februára 2017 môžu uchádzať podnikateľské subjekty pracujúce v kultúre a kreatívnom priemysle, ako sú napríklad vývojárske štúdia v hernom priemysle, fotoštúdiá, hudobné agentúry, umelecké agentúry zamerané na film či divadlo a kultúrnu produkciu, ale aj občianske združenia, neziskové organizácie či rôzni tvorcovia.

Vyhláseniu výzvy predchádzali aj stretnutia a diskusie s rôznymi kultúrnymi centrami a inštitúciami pôsobiacimi v tejto oblasti. V Žiline to bola napríklad Stanica Žilina-Záriečie, v Košiciach Tabačka KulturFabrik, v Bratislave zástupcovia A4-nultého priestoru, Slovenského centra dizajnu, Slovenskej národnej galérie, ale aj Nadácie Cvernovka, ktorá sa usiluje o vznik nového kreatívneho centra v bývalej budove školy na Račianskej ulici. Ako nadácia však podmienky na získanie dotácie nespĺňa, o podporu však môžu požiadať jednotliví umelci a kreatívci, ktorých zastupuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #kultúra #umenie #podpora #žiadosť #výzva #kreatívny priemysel