Myslím si: Nie je odchod ako odchod

S koncertovaním končím, povedala pred pár dňami americká soulová speváčka Aretha Franklinová. Pri takýchto vyjadreniach sú už však ľudia akoby viac obozretní, najmä ak sa pozrú na pár príkladov z minulosti.

11.02.2017 05:00
Marie Rottrová Foto: ,
Marie Rottrová počas narodeninového koncertu v Bratislave.
debata

Nejde o to, že by sme Arethe Franklinovej, Cher alebo napríklad slovenskej skupine Elán neverili, že skutočne ukončia svoju kariéru. V tom momente to môžu myslieť skutočne úprimne a nemusí ísť ani o kalkul, ktorý na nich má pritiahnuť väčšiu pozornosť. Otázka však znie, či naďalej dokážu žiť v ústraní bez svojej najväčšej drogy, ktorú legálne užívali po celý život – potlesku a uznania publika. Napriek snahe odolať sa tak môže ľahko stať, že svojej „závislosti“ nakoniec opäť prepadnú. Veď aj speváčka Marie Rottrová sa s fanúšikmi lúčila už pred piatimi rokmi…

V živote platí jednoduchá rovnica. Všetko má svoj začiatok a koniec, rovnako to platí aj o profesionálnej kariére hudobníka. Ako však dokáže spoznať, kde tá hranica je? Čo ak je záujem o jeho osobu stále veľký a znovu a znovu sa mu darí vypredávať koncertné haly?

Hudobník Jaroslav Wykrent na koncerte Marie Rottrovej povedal, že odmieta žiť z nostalgie, a to je niečo, na čo sa množstvo muzikantov na sklonku veku jednoducho neodhodlá. Sadol si, zaspieval pieseň a rozplakal ma, aj keď som ho nikdy predtým spievať nepočula. Podarilo sa mu, čo si zaumienil. Žiadna nostalgia, v mojom prípade išlo o precitnutie bez toho, aby som spomínala na staré dobré časy. Bola to vzácna chvíľka. Moment, ktorý môže naviesť aj ostatných, ak by o to mali záujem. Moment, keď úprimný a najväčší potlesk zaznie po skladbe, nie pred ňou pri príchode interpreta. A Marie Rottrová v tomto smere takisto opäť odchádzala so cťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #odchod #Marie Rottrová #Aretha Franklin #Jaroslav Wykrent