Do zoznamu UNESCO môže pribudnúť aj modrotlač

Modrotlač má šancu dostať sa do zoznamu UNESCO. Vyplýva to z jej spoločnej nominácie na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

21.03.2017 16:00
kvety, ornamenty, modrotlač Foto:
Ako spôsob dekorovania látok zohrala modrotlač významnú úlohu v slovenskej, rovnako ako európskej textilnej tradícii.
debata

Nomináciu v pondelok (20. 3.) v sídle Ministerstva pre umenie, kultúru, ústavu a médiá Rakúskej republiky vo Viedni slávnostne podpísali predstavitelia Česka, Maďarska, Nemecka, Rakúska a Slovenska. Na svojej webstránke culture.gov.sk o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. 

Predkladateľom medzinárodnej nominácie „Blaudruck/Mo­drotisk/Kékfes­tés/Modrotlač – resist block printing and indigo dyeing in Europe“ je Rakúsko. Prípravu nominačného spisu za Slovenskú republiku zabezpečovalo a koordinovalo Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru pri Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve (SĽUK), ktoré je zodpovedné za implementáciu UNESCO Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva z roku 2003. Pre Slovenskú republiku ide o historicky prvú nomináciu podávanú spoločne s viacerými štátmi. 

Modrotlačou nazývame indigom na modro farbenú látku zdobenú potláčaním vzorov pomocou takzvanej „rezervy“  – t. j. zmesi zamedzujúcej zafarbenie látky v mieste vzoru. Ako spôsob dekorovania látok zohrala modrotlač významnú úlohu v slovenskej, rovnako ako európskej textilnej tradícii. Na naše územie sa táto technika dostala z Holandska a Nemecka v 18. storočí. Najskôr sa udomácnila v meštianskom prostredí. Do ľudového odevu a textilu prenikla v 19. storočí a rozvetvila sa do výnimočného bohatstva lokálnych podôb prispôsobených vkusu vidieckych odberateľov.

Medzi súčasných nositeľov tohto prvku a aktívne dielne patria: Martin Trnka (Púchov), Peter Trnka (Ivanka pri Dunaji) a Matej Rabada (Párnica). Na národnej úrovni bola do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska Modrotlač zapísaná vlani za rok 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #textil #SĽUK #Indigo #tradícia #modrotlač #Kultúrne dedičstvo