Betónová vlna v moravských viniciach ponúkne víno aj kultúru

Fanúšikovia modernej architektúry, zbystrite: na Morave, vo vinici U Hájku medzi obcami Dobšice a Suchohrdly neďaleko Znojma, pribudla pozoruhodná stavba.

07.06.2020 14:00
vinarstvo2 Foto:
Do vinice U Hájku medzi obcami Dobšice a Suchohrdly sa oplatí vycestovať za zaujímavou architektúrou.
debata

Od prvého júna tu pre širokú verejnosť otvorili novú budovu vinárstva Lahofer, ktorú navrhla brnianska architektonická kancelária Chybík+Krištof. Mladí architekti – Čech Ondřej Chybík a Slovák Michal Krištof (preslávili sa českým pavilónom, ktorý žal úspechy na Expe v Miláne 2015) – sa inšpirovali juhomoravskou krajinou posiatou vinohradmi a motív vínnych riadkov preniesli dovnútra budovy v podobe konštrukčného systému.

Do vinice U Hájku medzi obcami Dobšice a... Foto: Alex Shoots Buildings
vinarstvo2 Do vinice U Hájku medzi obcami Dobšice a Suchohrdly sa oplatí vycestovať za zaujímavou architektúrou.

Moderný objekt v sebe spája výrobnú aj administratívnu funkciu, vnútorný priestor pre návštevníkov, určený na degustácie vína, aj vonkajší amfiteáter. V ňom sa už toto leto budú konať kultúrne akcie. Stavba má organický tvar betónovej vlny, čo vyjadruje rešpekt k vinárskemu remeslu a jeho tradícii a svojím elegantným reliéfom chce s okolím nenásilne splynúť. Architekti k spolupráci prizvali umelca Patrika Hábla, ktorý na betónové klenby aplikoval maliarske dielo inšpirované farebnosťou rezu pôdy tejto vinárskej oblasti. „Nápad sme dostali, keď sme odkryli debnenie medzi betónovými rebrami a ukázala sa povrchová kresba betónu. Uvedomili sme si krásu jej štruktúry, do ktorej sa prepísali minerály betónovania, a zároveň nápadnú podobnosť s dielami Patrika Hábla. Vlastne sa nám Hábl v betóne zjavil ako obraz z Turínskeho plátna,“ komentujú to architekti.

Pochôdzna strecha bude slúžiť ako vyhliadková terasa aj hľadisko plánovaných kultúrnych akcií. S atypickou stavbou sa začalo na jeseň 2017 a dokončili ju po dvoch rokoch. Vinárstvo Lahofer so 430 hektármi viníc a s ročnou produkciou až 800-tisíc fliaš patrí k najväčším pestovateľom vína v Česku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #vinárstvo #Expo Milano