Múzeum Karla Maya prišlo o skalp

Indiáni síce už dávno zakopali vojnovú sekeru, ale keď treba, vedia zabojovať. Ako v spore s nemeckým Múzeom Karla Maya v Radebeule. Jeho vedenie im konečne vydalo skalp, ktorý má pochádzať z hlavy príslušníka kmeňa Čipevov. "Posvätný predmet" si už pred pár dňami prevzali zástupcovia USA - generálny konzul v Lipsku a kultúrny atašé.

22.04.2021 08:00
Skalp v muzeu karla maya Foto:
Skalp, ktorý mal patriť Indiánovi z kmeňa Odžibva, údajne ukoristil náčelník Dakotov Rýchly jastrab. K "posvätnému predmetu" sa však prihlásili Čipevovia.
debata

Múzeum na to pristalo napriek tomu, že sa nedokázalo, komu skalp v skutočnosti patril. „V uplynulých šiestich rokoch prebehol rozsiahly výskum, aby sa zistil jeho pôvod,“ uviedol Volkmar Kunze z Nadácie Karla Maya.

Aj keď bádanie jednoznačný záver neprinieslo (Indiáni odmietli analýzu DNA), nadácia sa – presne v duchu mayoviek – rozhodla, že požiadavke vyhovie v „záujme porozumenia medzi národmi a dobrej spolupráce s pôvodnými obyvateľmi Ameriky“.

Ako sa však Indiáni, ktorí nikdy nepočuli o Karlovi Mayovi, Winnetouovi či Old Shatterhandovi, dozvedeli o skalpe? Kmeň na to upozornil jeden z amerických návštevníkov expozície. Čipevovia z amerického štátu Michigan sa preto v marci 2014 múzeu posťažovali, že pozostatky ich predka vlastní neoprávnene.

karl may foto dietmar berthold Čítajte viac Mayovo múzeum pri Drážďanoch kvôli indiánom sťahuje z výstavy skalpy

Hoci nemecký spisovateľ Karl May (1842 – 1912) skalpy nezbieral, v jeho múzeu neďaleko Drážďan sa dnes nachádza asi 20 týchto trofejí. Všetky pochádzajú zo zbierky Pattyho Franka, ktorý sa vlastným menom volal Ernst Tobis (1876 – 1959). V mladosti sa pripojil k cirkusu a s ním vraj pochodil americký Západ i Európu.

Keď v roku 1928 vdova po Mayovi založila múzeum, Frank sa stal jeho správcom a venoval mu svoje artefakty. Súčasťou bol aj spomenutý skalp – štica vlasov i s pokožkou, natiahnutá na drevenej obruči, ozdobená orlími pierkami a vyšívanou figúrkou jašterice.

Frank tvrdil, že ho získal počas amerického turné v roku 1904 výmenou za dve fľaše whisky, marhuľovicu a sto dolárov. Malo ísť o skalp Indiána z kmeňa Odžibva, ktorý ukoristil náčelník Dakotov Rýchly jastrab. Keď sa to však začalo skúmať, vysvitlo, že si Frank – podobne ako Karl May – veľa vecí vymyslel a k trofeji zrejme prišiel inak.

Miroslav Stingl2 Čítajte viac Miloslav Stingl je už s Geronimom

Isté je, že skalp je pravý. Rovnako sa preukázalo, že Odžibvovia (patriaci ku kmeňu Čipevov) a Dakotovia medzi sebou kedysi bojovali, takže „korisť“ mohla spadať práve do tohto obdobia.

Podľa odborníkov majú preto Indiáni právo, aby sa o pozostatky svojho predka postarali tak, ako im to kážu tradície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Indiáni #Karl May #skalp #Múzeum Karla Maya