Žilina ruší viaceré podujatia. Na vine je COVID-19

Mesto Žilina z dôvodu zhoršujúcej sa epidemickej situácie ruší viaceré kultúrne a športové podujatia. Podľa jeho hovorcu Vladimíra Miškovčíka je totiž okres od pondelka (13. septembra) podľa COVID automatu zaradený v oranžovej fáze (stupeň ostražitosti).

15.09.2021 17:15
debata

„Dôvodom prijatých opatrení je aj to, že pri súčasnom nastavení preventívnych opatrení v jednotlivých fázach COVID automatu nie je samospráva schopná zabezpečiť ich stopercentné dodržiavanie,“ vysvetlil Miškovčík.

Doplnil, že zrušené budú podujatia Deň zdravia (16. 9.), Žilina žije (24. 9.), Festival seniorov a Kapustný deň (30. 9.), Deň s mestom (1. 10.), Beh pre najmenších (1. 10.) a podujatia v rámci Európskeho týždňa mobility Zaži ulicu inak (21. 9.) i Veľká jesenná cyklojazda (22. 9.).

„Naopak, podujatia Primátorská kvapka krvi a Žilinská plavecká štafeta, plánované na štvrtok (16. 9.), sa rušiť nebudú a uskutočnia sa,“ dodal hovorca mesta.

"Príprava kultúrnych či športových podujatí v našom meste netrvá niekoľko dní, ba ani týždňov. Niektoré sa pripravujú mesiace vopred, keďže ide o veľké akcie, ktoré navštevujú tisícky ľudí. Do poslednej chvíle sme čakali, ako sa bude vyvíjať epidemická situácia v okrese a v meste, aby sme vedeli prijať zodpovedné rozhodnutie.

Som prvý, ktorý si želá, aby snaha organizátorov nevyšla nazmar a aby sme mohli podujatia organizovať. Avšak pri platných preventívnych opatreniach a podmienkach, ktoré z nich vyplývajú, nemôžeme množstvo z našich podujatí zodpovedne zorganizovať," skonštatoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Zhoršenie postavenia žilinského okresu v COVID automate spôsobili podľa Miškovčíka tiež nové pravidlá, podľa ktorých môžu byť susedné okresy len o jeden stupeň v lepšej fáze oproti susediacemu rizikovejšiemu okresu.

„Od aktuálneho týždňa bol okres Bytča preradený do prvého stupňa ohrozenia, ktorý v COVID automate signalizuje červená farba. Regionálni hygienici navyše avizujú, že pri zachovaní súčasného epidemického trendu sa dá v budúcom týždni očakávať preradenie žilinského okresu do červenej fázy (prvý stupeň ohrozenia),“ podotkol hovorca mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #KUltúrne Podujatie #podujatia #Covid automat