Z Michalskej veže odvezú sochu sv. Michala Archanjela. Čaká ju obnova

Pozrite si video a snímky ako po vyše 250 rokoch dávajú zo strechy Michalskej veže v Bratislave dole sochu svätého Michala Archanjela. Sochu ako aj samotnú vežu čaká obnova. Socha sv. Michala skrýva v časovej schránke tajomstvá z roku 1845.

20.09.2021 06:00 , aktualizované: 15:38
Archanjel Michal Foto:
Archanjel Michal potrebuje reštauráciu, rovnako ako celá Michalská veža, ktorú dlhé roky poctivo strážil.
debata (3)
Video
Pozrite si cestu sochy Archanjela Michala z Michalskej veže na zem.

Socha archanjela Michala bola po 175 rokoch sňatá z Michalskej veže. Od stredy 22. do nedele 26. septembra bude prístupná verejnosti v Múzeu dejín mesta v Starej radnici. V rámci programu k výstave sú pripravené aj dve odborné prednášky s architektom Patrikom Baxom a akademickým sochárom Stanislavom Koželom.

Prípravné práce na rekonštrukciu Michalskej veže sa začali už v novembri 2020, pričom celý proces by mal trvať zhruba 18 mesiacov. Medená plastika archanjela Michala prejde reštauráciou, ktorú bude mať na starosti Stanislav Kožel. V súčasnosti Michalovi chýba predlaktie pravej ruky, ľavé krídlo, plamenný meč a ľavé ucho draka, proti ktorému bojuje.

Archanjel Michal

Pozrite si cestu Archnjela Michala z Michalskej veže.

Fotogaléria
Sochu Archanjela Michala sňali z Michalskej veže.
Manipulácia so vzácnou sochou musí byť pod...
+3Zabalenú sochu na zemi opatrne odhalili.

Podľa Zuzany Palicovej, ktorá je poverená vedením Múzea mesta Bratislava, je dôvodom na rekonštrukciu nevyhovujúci stav objektu. Zároveň poukazuje na to, že ide o príležitosť pre múzeum zamyslieť sa nad spôsobom prezentácie, obsahom, funkciou a vzťahom k mestu a jeho obyvateľom.

kultura, biela noc, umelka Čítajte aj Obnova Umelky bude stáť 448 000 eur bez dane

Michalská veža bola postavená koncom 14. storočia, keď bola súčasťou mestského opevnenia. Jej dnešná podoba pochádza z 18. storočia. Socha archanjela Michala od významného prešporského majstra Petra Ellera bola v roku 1758 osadená na helmicu – dodnes zachovalú barokovú strechu Michalskej veže. K prvej obnove objektu došlo v roku 1812, pričom za to zodpovedal vnuk Petra Ellera – Peter Gschnattl, ktorý sa tiež venoval medikováčstvu. Nasledovala obnova v roku 1845 pod vedením ďalšieho medikováča Karola Mayera, keď bola do plastiky vložená časová schránka. V nej sa nachádzajú rôzne pamätné predmety a písané dokumenty. Otvorenie časovej schránky by organizátori chceli verejnosti sprostredkovať naživo prostredníctvom live prezentácie. Termín zatiaľ nie je známy. Obsah schránky bude po ošetrení a zakonzervovaní možné vidieť v rámci krátkej inštalácie v Múzeu mesta Bratislava.

Po obnove sa socha vráti opäť na vežu, z ktorej by mala ďalšie stáročia dohliadať na mesto. Generálna rekonštrukcia Michalskej veže sa začala v lete, práce majú trvať 18 mesiacov.

Michalská veža Foto: TASR
Michalská veža Michalská veža

Po skončení generálnej obnovy má vzniknúť v jej priestoroch nová stála expozícia. Zachovaná bude i jej vyhliadková funkcia. Veža je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #socha #pamiatka #Michalská veža