Peter Bielik: Šťastie mojich rodičov trvalo tri dni, potom prišla invázia

Len tri dni pred začiatkom augustovej okupácie v roku 1968 mal svadbu autor známej fotografie Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, fotoreportér Ladislav Bielik. Po 54 rokoch jeho syn Peter Bielik otvoril v Bratislave exteriérovú výstavu fotografií nazvanú August 68 - Tri dni pred inváziou. Tvorí ju 12 panelov fotiek Laca Bielika na miestach, kde známe zábery vznikli, no sú obohatené aj o fotografie Michala Borského zo svadby manželov Ladislava a Alice Bielikovcov.

18.08.2022 08:00
bielik Foto: ,
Peter Bielik počas otvorenia výstavy.
debata (5)

Čím je táto výstava unikátna?

Dopĺňame príbeh Muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, ktorým bol Emil Gallo a odfotil ho môj otec Laco Bielik. Je tu však ešte jedna dôležitá aktérka, moja mama Alica, ktorá mala 17. augusta 1968 svadbu s mojím otcom v bratislavskom Modrom kostolíku a potom rizikovo tehotná prišla do práce, do redakcie Smeny a pýtala sa do služby. Dvakrát sa previezli historickou električkou. Po svadbe nastalo krásne bezstarostné obdobie, tu na Šafárikovom námestí pili džús v škatuli, kúpili si ho tu v stánku, nastúpili na električku, cvakli si lístky a odviezli sa do Krasnian. Šťastie mojich rodičov trvalo tri dni a potom prišla okupácia.

Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v...
Námestie SNP počas invázie v roku 1968.
+6Obchodná ulica v Bratislave počas invázie v...

Takže k týmto fotografiám máte celkom iný vzťah ako ostatní diváci?

Určite áno, aj tu sa mi trochu triasol hlas.

Video

Rozprávali vám niekedy rodičia o vzniku týchto fotografií?

Hovorili mi o svadbe, našli sme aj záznamy v historickej matrike. Bolo to úžasné, ešte doznievala pražská jar, zrušila sa cenzúra, pre novinárov ako boli moji rodičia to bolo skvelé, všetci mali radi Dubčeka a vládu. Viete si predstaviť, že ľudia mali radi vládu? Dnes to znie neskutočne. V Modrom kostolíku bolo 200 až 300 svadieb za mesiac a ešte krstiny, kňazi nestíhali – a to bol socializmus! Bolo to fantastické. Mama mi rozprávala, ako ju jej domáca zobudila so slovami: Rusi nás okupujú. Mama si myslela, že sa zbláznila, ale potom sadla na električku, nehľadiac na to, že mala rizikové tehotenstvo a išla do redakcie, sama sa hlásila do služby.

Svadobčania a novomanželia netušili, že o tri... Foto: Michal Borský
ladislav bielik Svadobčania a novomanželia netušili, že o tri dni vtrhnú do krajiny ruské tanky.

Netúžili ste aj vy stať sa fotoreportérom?

Zbytočne by som sa snažil konkurovať menu Laca Bielika. Síce fotím, ale do šuflíka, trošku inak. Ale otec ma v mnohom inšpiruje. Celú situáciu dokázal zachytiť vo výraze ľudskej tváre, tie sú totiž na jeho fotografiách najdôležitejšie. Tak fotím aj ja.

vystava bielik, Čítajte viac Peter Bielik otvoril výstavu fotografií svojho otca August 68-Tri dni pred inváziou

Nájdeme pri fotografiách zhrnuté aj príbehy ľudí, ktorých zachytávajú, alebo okolnosti, ako zábery vznikali?

Príbeh okupačných fotografií je pomerne známy, urobili sme už v minulosti veľa výstav, ale pri tých svadobných je napísaný kontext – že 17. augusta sa brali a už 21. augusta im prišla – ako hovorieval môj otec – k svadbe „zagratulovať“ celá Varšavská zmluva.

Ladislav a Alica počas svadobného dňa 17.... Foto: Michal Borský
ladislav bielik Ladislav a Alica počas svadobného dňa 17. augusta 1968 v Bratislave.

Koľko je vystavených fotografií?

Vystavujeme 12 panelov s fotkami, ktoré sú na viacerých miestach v Bratislave – sú na Šafárikovom námestí, pri Primaciálnom paláci, na Námestí SNP a pri Modrom kostolíku.

Výstava v uliciach Bratislavy pripomína okupáciu

Výstavu August 68 - Tri dni pred inváziou nájdu záujemcovia v Bratislave na Šafárikovom a Primaciálnom námestí, na Námestí SNP a pred Modrým kostolíkom.

Fotogaléria
Autor výstavného konceptu Peter Bielik pri...
Peter Bielik a návštevníci počas otvorenia...
+5Svadobnú fotografiu Bielikovcov vystavujú pred...

Dlhodobo sa snažíte vybudovať Galériu Ladislava Bielika na Šafárikovom námestí, aby stála expozícia pripomínala temné udalosti z histórie ďalším generáciám. Ako pokračujete?

Rokujeme s bratislavským magistrátom už len o detailoch, o zmene územného plánu, bohužiaľ náš pôvodný návrh z roku 2013 na magistráte stratili, čo sa mi zdá nepochopiteľné, čím sme stratili deväť rokov, ale máme prenajaté pozemky a v budúcnosti by tu mala vzniknúť Galéria Ladislava Bielika.

Ako dlho výstava potrvá?

Mesiac, do 17. septembra, aby ju stihli vidieť aj študenti a ľudia, čo sa vrátia z dovoleniek.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #Ladislav Bielik #Okupácia 1968