Prezidentka podpísala zákon o Európskom hlavnom meste kultúry

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o Európskom hlavnom meste kultúry. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Projekt tak bude mať na Slovensku právny rámec. Upraví sa aj spôsob jeho financovania.

01.06.2023 16:50
Čaputová, Globsec Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas príhovoru na otvorení konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023.
debata (2)

„Skúsenosti minulých období ukázali, že na úspešnú realizáciu projektu je nevyhnutné pripraviť adekvátny právny rámec, ktorý by umožňoval efektívne napĺňanie programových aktivít v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky a požiadavkami vyplývajúcimi z podmienok stanovených Európskou komisiou,“ skonštatovali predkladatelia zákona.

Vykonávateľom projektu bude môcť byť mesto, ktoré je držiteľom titulu Európske hlavné mesto kultúry, alebo právnická osoba zriadená alebo založená mestom.

Projekt má byť financovaný z príspevku zo štátneho rozpočtu, z príspevku z rozpočtu orgánov územnej samosprávy, z finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, z darov alebo iných príjmov. Upravia sa tiež podmienky, za akých sa má štát v tejto súvislosti zapojiť do podpory regionálnych a lokálnych médií prostredníctvom svojho dotačného systému.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika