Tvorca kultovej snímky Ghost In the Shell zavíta Na IstroCON

Medzi najväčšie lákadlá medzinárodných festivalov Comics Salón 2012 a IstroCON 2012, ktorý tento rok oslavuje 25. výročie, bude patriť zahraničný hosť Mitsuhisa Išikawa. Tvorca kultového snímku Ghost In the Shell či animovaných sekvencií k filmom Kill Bill, Halo: Legends, Batman: Gotham Knight sa predstaví fanúšikom sci-fi, fantasy, hororu, komiksu, anime, japonskej kultúry a počítačových hier v bratislavskom Istropolise od 21. do 23. septembra.

19.09.2012 04:00
ishikava Foto:
Mitsuhisa Išikawa
debata

„Patrí medzi troch najvýznamnejších ľudí, čo sa týka anime brandže v Japonsku. Zároveň nám priniesol aj film Ghost In the Shell 2, ktorý ešte u nás nebol v kinách a je problém naňho zohnať práva,“ predstavil japonského producenta a režiséra, ktorý za svoju kariéru pracoval na vyše 40 anime filmoch, Róbert Žittňan, predseda neziskovej organizácie OZ AnimeCrew. Tá oba festivaly „približujúce fenomén popkultúry širšiemu publiku na Slovensku“ organizuje v spolupráci s japonským veľvyslanectvom a s podporou Ministerstva kultúry SR.

„Naším cieľom je jednak ponúknuť najnovšie filmy zo žánrov sci-fi, fantasy, komiksy, animované filmy, máme tu projekcie japonských hraných aj animovaných filmov,“ priblížil festivaly, ktoré ponúknu v priebehu troch dní paralelne v siedmich sálach (IstroCON) a v deviatich sálach (Comics Salón) rôznorodý program rozdelený podľa jednotlivých sekcií na Filmy, Sci-fi, Fantasy, Horor, Fantáziu či Comics, Anime, Mangu, Japonsko.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia spoločenských kartových a stolových hier, ktoré sa budú hrať aj predvádzať. Medzi novinky patrí tzv. Japanese arcade experience. Táto sekcia predstaví japonské herné automaty s najpopulárnejšími hrami. Budú nastavené na hranie zadarmo, takže si ich bude môcť vyskúšať každý.

Súčasťou sprievodného programu je aj každoročná literárna súťaž o najlepšiu poviedku, literárny workshop pod vedením skúsených spisovateľov a publicistov. Tento rok organizátori pripravili krsty novej knihy Černokňažník od Juraja Červenáka či publikácie Čas hrdinov – Antológia slovenského fantasy.

V priestoroch Istropolisu budú svoje práce prezentovať talentovaní výtvarníci, komiksoví tvorcovia či spisovatelia. „Máme tu prednášky, či už sa to týka kultúry, tvorenia filmov, knižiek, máme tu rôzne workshopy či už v písaní poviedok alebo v kreslení, dokonca aj na bojové umenia máme workshop,“ doplnil Žittňan informácie o podujatí, ktoré chce „ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času“ a na ktoré bolo minulý rok v priebehu troch dní zvedavých 11.000 návštev­níkov.

IstroCON a Comics Salón 2012 otvoria svoje brány v piatok 21. septembra o 13.00 h, festivaly sa skončia v nedeľu (23.9.) o 17.00.

debata chyba