Nový domov pre A4

Po dočasnom azyle v Poľskom inštitúte a niekoľkomesačnom podnájme v obchodnom dome Dunaj sa centrum súčasného umenia opäť sťahuje. V bratislavskej budove YMCA dobrovoľníci búrajú priečky, menia podlahu a maľujú, aby A4 - nultý priestor privítal na novom pôsobisku návštevníkov už počas októbra.

07.10.2012 12:00
39 A4 4x Rekonštrukciu v nových priestoroch si... Foto:
Rekonštrukciu v nových priestoroch si A4 zabezpečila svojpomocne. Steny búrali aj divadelníci.
debata

„Keď sa ide do nového, je to lepšie, ako keď nemáte kam,“ vysvetľuje Slavo Krekovič z asociácie združení pre súčasnú kultúru. A4 musela v januári minulého roku opustiť Dom kultúry v centre mesta po kontroverznom verejnom výbere o spolupráci, v ktorom zvíťazilo pochybné združenie Cylinder. Budova bývalého známeho Vysokoškolského klubu (Véčka) na Námestí SNP je však ešte neobývaná, zatiaľ čo A4, zdá sa, svoj nový domov má.

„Vo Véčku sme stále dúfali, že sa nám tam podarí ostať, ale zbehlo sa to všetko veľmi náhle a my sme sa museli vysťahovať. V tej chvíli nám pomohol Poľský inštitút, s ktorým sme spolupracovali, a ktorý nám ponúkol, že sa u nich môžeme dočasne uchýliť a organizovať predstavenia, ktoré sa tam zmestia. Neskôr sme sa presunuli na druhé poschodie obchodného domu Dunaj, ale priestory nám úplne nevyhovovali a bolo by potrebné veľa investovať, ak by sme tam mali byť dlhšie.“ Rýchle presuny z jedného miesta na druhé aktivitám združenia podľa slov Slava Krekoviča uškodili, návštevníci sa s novým miestom nestihli identifikovať a oni boli nútení skresať akcie z dvadsiatich na pätnásť na mesiac.

Nech sa ľudia cítia ako doma
Jednou z dosiaľ nedokončených iniciatív ľudí z Nultého priestoru je projekt Základnej školy na Lazaretskej ulici, ktorá je už niekoľko rokov prázdna, a ktorá by podľa kultúrnych nadšencov mohla dlhodobo slúžiť ako centrum pre súčasných umelcov rôzneho zamerania. Na vyjadrenie mesta a, najmä, na opravu školy, ktorá je v súčasnej dobe takmer zdevastovaná, je však potrebné čakať dlhšie a napriek tomu, že sa myšlienky nevzdáva, A4 tento čas nemala.

„Medzi plánovaním o projekte na Lazaretskej sme sa dozvedeli, že nadácia Intenda, ktorá vlastní aj budovu YMCA, z nej plánuje spraviť kultúrne centrum. Chcú tam dotiahnuť umelcov a zriadiť napríklad aj ateliéry. Pre nás sa uvoľnilo jedno krídlo a telocvičňa, ktorú momentálne prerábame na divadelnú a koncertnú sálu. Je to dosť veľké a vysoké, takže by nám to malo dispozične vyhovovať a aj vďaka ľudskému prístupu zo strany nadácie je tam potenciál aspoň na pár rokov zrealizovať naše vízie.“

Rekonštrukciu si vo veľkej miere zabezpečuje združenie svojpomocne, pomáhajú aj dobrovoľníci a brigádnici. „Ide o výdavok mimo rozpočtu, napríklad iba za také zbúranie priečok si odborníci účtujú 3 000 eur. Nakoniec namiesto stavbárov prišli pomôcť naši divadelníci a steny boli za tri dni dole,“ opisuje Slavo Krekovič. Po sťahovaní a prerábaní by mala A4 začať fungovať podľa plánu už 13. októbra predstavením Na začiatku s dychom, október bude pokračovať festivalom Protéza a v najbližších týždňoch sa sprevádzkuje kaviareň v menšej spoločenskej miestnosti, ktorá bude určená najmä na diskusie a prednášky. „Naším cieľom bolo, je a bude vytvoriť priestor, kde sa budú ľudia cítiť ako doma a kde môžu kvalitne stráviť pokojne aj celý deň. To sa dá len v podmienkach, kde je naša prítomnosť želaná a vzťah dobrovoľný. Verím, že ak bude všetko fungovať podľa plánu, A4 sa konečne stane magnetom pre umeleckú komunitu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba