Čo sa deje s Véčkom?

Po zrušení výberového konania, podľa ktorého malo priestory bývalého V-klubu v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave obývať združenie Cylinder, je sála na prízemí budovy takmer 10 mesiacov prázdna. O rekonštrukcii miestností spadajúcich pod správu Národného osvetového centra sa pritom rozhodlo už v januári.

20.10.2012 17:00
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Budova Domu umenia, v ktorej je aj Véčko spadá pod správu Národného osvetového centra.
debata (1)

Najprv sa vyhlásila súťaž o dodávateľa, neskôr sa čakalo na uverejnenie vo vestníku verejného obstarávania a transparentný výber firmy. Ani po kompletnej výmene vzduchotechniky, elektroinštalácie, parkiet, drevených častí hľadiska a obnovy sociálnych zariadení, však nie je Véčko na otvorenie pripravené. Najmä z radov priaznivcov asociácie združení pre súčasnú kultúru A4 – nultý priestor, ktorej v decembri minulého roku nebola v Dome kultúry predĺžená zmluva o spolupráci, sa ozýva „prečo?“.

Oklieštení predpismi
Postup pri rekonštrukcii a následnom spojazdnení priestoru je zdĺhavý, jedným z dôvodov sú paradoxne ušetrené financie. Zo sumy 173 400 eur, ktorú Národnému osvetovému centrum vyhradilo ministerstvo kultúry ešte počas bývalej vlády, NOC ušetrila sumu 30 600 eur, s tou však momentálne disponovať nemôže. „V septembri nám ministerstvo kultúry umožnilo peniaze preklasifikovať z kapitálových na bežný vklad, aby sme mohli práce dotiahnuť do finálnej podoby, no momentálne stále čakáme na schválenie tohto úkonu od ministerstva financií. Do konca roka by sme potom mohli z týchto financií dovybaviť interiérové zariadenie, šatne a predovšetkým ozvučenie a osvetlenie, bez ktorého sa realizovať predstavenia napríklad malých javiskových foriem nedajú,“ vysvetľuje riaditeľka NOC, Jana Kresáková.

To, že rýchlosť je mnohokrát oklieštená zákonom a predpismi potvrdzuje aj generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry, pod ktorého NOC spadá, Pavol Šimunič: „Výberové konanie, rekonštrukcia aj ďalšie úkony majú isté postupnosti, sú tam lehoty, ktoré musia byť dodržiavané. Ak by sa tieto pravidlá nedodržiavali a štatutár by bez povolenia použil napríklad kapitálový vklad na bežné výdavky, musel by niesť následky.“

O programe sú ešte len predstavy
Podľa slov Jany Kresákovej by sa Véčko mohlo v plnej sile spustiť v decembri, alebo na začiatku nasledujúceho roka. Napriek tomu, že človeka zodpovedného za dramaturgiu NOC ešte nemá, predstavy o programe sú. „Chceli by sme pokryť rôzne odvetvia umenia a ponúknuť návštevníkom širokú škálu podujatí. Priestor by na rozdiel od predošlého obdobia nebol zastúpený len jednou kultúrnou inštitúciou, ale otvoril by sa pre viac typov projektov.“

Jednou z hlavných úloh činností NOC je podpora rozvoja záujmovo-umeleckej činnosti a z toho dôvodu by sa Véčko počas dňa otvorilo aktivitám pre deti a tínedžerov či tlačovým konferenciám. Večery by patrili širokej verejnosti. „Na konkrétnych plánoch stále pracujeme, máme záujem o malé javiskové formy, džezové večery aj folklór, priestor chceme vytvoriť tiež pre diskusie. Bude to celodenné multifunkčné kultúrne centrum,“ sľubuje Kresáková.

Čaká sa na kunsthalle?
Dom umenia sa často spája so slovom kunsthalle. Aj keď je projekt centra súčasnej výtvarnej tvorby stále v štádiu riešenia, ministerstvo kultúry nepopiera, že by sa kunsthalle mohlo nachádzať práve na Námestí SNP. „Konkretizovať, kde sa bude kunsthalle nachádzať je momentálne predbežné, Dom umenia je však zatiaľ jediným riešením, ktoré máme k dispozícii, aj keď podľa môjho názoru na tento účel ako reprezentatívny priestor nevyhovuje,“ vysvetľuje Janka Motyčková, generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka ministerstva kultúry. Iné návrhy pre umiestnenie kunsthalle, ktoré by sa malo nachádzať v centre mesta, zatiaľ známe nie sú.

Výstavné priestory v Dome umenia budú bez ohľadu na budúcnosť kunsthalle podľa jej slov prinajmenšom rok fungovať ako doteraz, teda v režime, že priestor bude určený pre rôznorodé výstavy, ktorých výber má na starosti Národné osvetové centrum. "NOC každoročne vyhlási výzvu, na ktorú sa prihlásia rozličné subjekty a Kurátorská rada Domu umenia NOC, ktorá je zostavená z odborníkov v oblasti výtvarného umenia, si žiadosti preštuduje a zostaví výstavný plán,"objasňuje aj Kresáková.

Dramaturgia Véčka bude spadať priamo pod NOC. Na novovytvorené miesto dramaturga od 1. novembra bude vyhlásené výberové konanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba