Železiarne vo víre hudby a farieb

Björk, St.¤Vincent, Mika, Caribou či José González sú hlavnými lákadlami festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa začína vo štvrtok a potrvá do nedele 19. júla.

16.07.2015 14:00
Colours of Ostrava Foto:
Minulý rok zaznamenal festival Colours of Ostrava rekordnú návštevnosť 40-tisíc ľudí.
debata

V unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovic sa predstaví počas štyroch dní na 16 scénach asi 1¤500 umelcov. "Je to historicky najrozsiahlejší program i najväčší počet scén. Taký sme na Colours of Ostrava ešte nemali,“ zdôrazňuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Medzi najkrajšími

Stará fabrika železiarní v Dolných Vítkoviciach má svoje čaro. Obrovské železné rúry zahalené do západu slnka či nočné osvetlenie industriálnej architektúry dodáva festivalu Colours of Ostrava osobitosť a mimoriadne fotogenický vzhľad. Asi neexistuje návštevník, ktorý by si počas Colours nespravil aspoň jednu fotku nejakého potrubia. Napokon aj vďaka industriálnemu areálu sa dostal festival medzi desiatku najlepších európskych festivalov podľa magazínu Forbes. Rozsiahly areál nabáda návštevníkov na potulky, čo môže byť náročnou misiou, keďže najvzdialenejšie body sú od seba vzdialené takmer kilometer.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Festival má tento rok hudobne náročnejší začiatok. Headlinerom štvrtkovej noci je isladnská speváčka Björk, ktorá sa predstavila minulý víkend aj na festivale Pohoda v Trenčíne. Spolu s koncertným programom k aktuálnemu albumu Vulnicura prinesie do Ostravy tiež projekciu a vizualizácie vzniknuté špeciálne pre výstavu Björk v MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku. Na hlavnom pódiu ju vystrieda spojenie skupiny Zrní a Janáčkovej filharmónie Ostrava a fanúšikovia elektronickej hudby sa môžu tešiť aj na Caribou či drumandbassovú legendu Ronnieho Sizea.

Kasabian alebo St.¤Vincent? Pri týchto dvoch menách je naozaj náročné sa rozhodnúť, ktorý z nich by mal byť headlinerom. Kým Kasabian patria k najlepším koncertným kapelám, americký úkaz – hudobníčka St.¤Vincent – príde predstaviť do Ostravy svoj posledný album s názvom St.¤Vincent, za ktorý získala tento rok Grammy v kategórii najlepší alternatívny album. "Všeobecne je St.¤Vincent oceňovaná pre svoju originalitu, novátorstvo, vizionárstvo aj strhujúcu pódiovú show, čo sme na vlastné oči videli minulý rok na španielskom festivale Primavera,” hovorí Zlata Holušová.

V úlohe headlinera sa na Colours of Ostrava predstaví tiež popová hviezda spevák Mika, ktorý má na konte rádiové hity ako Relax, Take It Easy, Love Today či Big Girl (You Are Beautiful) a tiež drumandbassová skupina Rudimental. Tí svojimi elektronickými kúskami dobýjajú svetové hitparády, no v Ostrave ich publikum bude vidieť ako živú kapelu. "Chceme všetkým dokázať, že nie sme len štúdiové drumandbassové kvarteto. Sme muzikanti, hráme na nástroje. Živá šou je pre nás všetkým a pre začiatok o tom chceme presvedčiť celý svet,” vyhlásili Rudimental.

Gitary a ľad

Ostravou zaznie silná koncentrácia gitár. Počnúc švédskym pesničkárom so sklonmi k zvukovému minimalizmu Josém Gonzálezom až po Swans, newyorských gitarových experimentátorov. Výnimočnú gitarovú šou predvedú aj Rodrigo y Gabriela, ktorí požiadali organizátorov, aby počas ich koncertu bola na pódiu prítomná aj miska s ľadom na schladenie rúk. Mimochodom minulý rok sa na Colours spotrebovalo 11 ton ľadu a teraz sa organizátori zásobili ešte dvomi tonami navyše, čo napokon môžu oceniť aj návštevníci, keďže v sobotu majú byť na festivale tropické horúčavy.

Program Colours of Ostrava núti návštevníkov kalkulovať a určiť si programové priority. Nechať sa oddávať prepracovanej veľkej šou Kasabian alebo zájsť do plynovej nádrže Gong na koncert kontrabasistu Avishaia Cohena – Avishai Cohen’s New York Division. To je len jedna z dilem, ktorú budú musieť vyriešiť návštevníci festivalu. Medzi ďalšie lákadlá Colours patrí aj huslista Owen Pallett, nu-jazzová kapela The Cinematic Orchestra, „pouliční muzikanti“ Heymoonshaker, poľskí Bokka, indie rockeri Other Lives či Augustines. Slovenskú hudobnú scénu zastúpia Longital, Katarzia, Zlokot a Fallgrapp.

Na festival Colours of Ostrava je možné si zakúpiť aj jednodňové vstupenky, čo napokon ovplyvňuje štruktúru publika v jednotlivých dňoch podľa headlinerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mika #Colours of Ostrava #Björk #St. Vincent #Caribou