4 Živly boli plné malých zázrakov

Filmový seminár 4 Živly bol od stredy do nedele hlavným kultúrnym programom malebnej Banskej Štiavnice a rozhodne prebudil aj sľubovaný šiesty zmysel, zázrak. Letná verzia seminára tradične prilákala do atmosférou pulzujúcej krajiny fanúšikov, študentov, filmových tvorcov, teoretikov a všetkých, čo obľubujú filmové premietania na kúzelných miestach. Prázdninoví výletníci si nemohli zvoliť lepší čas na oddych v zelenom raji. Premietania, koncerty a prednášky ulahodili všetkým zmyslom.

10.08.2015 09:03
Koza Foto:
O film Koza režiséra Ivana Ostrochovského bol na 4 Živloch veľký záujem.
debata

Tá pravá inšpirácia

Do kamenných mestských uličiek sa nenápadne vplietol jeden z najvýraznejších súčasných maďarských režisérov György Pálfi. Kúzlo Štiavnice si prišiel vychutnať spolu s manželkou a scenáristkou jeho filmov Zsófiou Ruttkayovou. 

"Som skôr praktik ako rečník,” ospravedlnil sa režisér na úvod svojej sobotnej prednášky. Aj napriek tomu tento skromný filmár so sympaticky pomaďarčenou angličtinou oslovil všetkých, ktorí sa o jeho filme Dámy a páni, finálna verzia prišli dozvedieť viac. Pre filmových tvorcov a študentov je Pálfi rozhodne správnou inšpiráciou a tí, čo jeho master class uprednostnili pred kúpaním, nemohli urobiť lepšie.

Režisér dokazuje, že filmy sa dajú nakrúcať aj lacno a filmár, ktorý chce, sa dokáže za každých okolností vynájsť. Finálna verzia je strihovým experimentom, poskladaný je zo záberov z takmer päťsto rôznych filmov. Vznikal tri roky a hnacím motorom režiséra a jeho spolupracovníkov bola jednoducho túžba tvoriť. Pálfi poodhalil úskalia pri generovaní charakterov a úprimne priznal i to, ako sa dá neporušiť autorské práva filmových tvorcov, ktorých diela v úspešnej snímke použili.

Do kina lákal film Koza

V sobotu sa do útleho kina Akademik natlačilo neúrekom divákov pripravených vidieť oceňovaný slovenský film Ivana Ostrochovského Koza. Po boji o vstupenky sa v sále konečne rozľahlo netrpezlivé ticho a publikum privítalo režiséra filmu. Scenáristu Mareka Leščáka zastúpil na predpremiére samotný predstaviteľ hlavného hrdinu, boxera Kozu, svojský Peter Baláž. Publikum neskrývalo sympatie k bizarnému hrdinovi, ktorého osud vzbudil záujem filmárov. 

"V prvom rade by som chcel povedať, že scenárista, ktorý tento projekt robil, chcel, aby som zostal taký, aký som. Takže vymyslené tam nebolo nič,” odpovedal trochu krkolomne na otázku, do akej miery vychádzal príbeh z jeho reálneho života, Peter Baláž. Ostrochovský pobavil publikum, keď Kozovu odpoveď stroho vyvrátil. "Bolo tam veľa vymyslené. Celá cesta za zápasmi je vymyslená.”

Režisér poodhalil pozadie nakrúcania s reálnymi protagonistami a prezradil, prečo je vo filme potlačená improvizácia. "Scenárista Marek Leščák mi po viacerých skúsenostiach s improvizáciou povedal, že je to síce veľmi pekné, ale scenár treba mať pripravený. Museli sme vedieť, čo od scény očakávame, ako by mala vyznieť. Občas sme to z protagonistov jednoducho nedostali a museli sme niektoré scény prepisovať.” 

Film nakrúcali štyri roky a mnoho obrazov s odstupom času realizovali nanovo, pretože protagonisti boli herecky vyzretejší. Aj napriek tomu, že film sa nakrúcal v rôznych európskych lokalitách, mnoho scén je opätovne nakrútených v Bratislave. Ostrochovský priznal, že bol často na pochybách, či má materiál všetko to, čo od neho očakávajú. Ako prebiehalo nakrúcanie boxerských scén? "Často by som súpera ,fukol', ale vo filme som nemohol,” rozosmial kinosálu režisér filmu Koza.

4 Živly vyrástli z malého podujatia na medzinárodné, a predsa si zachovali komornú atmosféru. Aj to z nich robí unikátnu umeleckú udalosť spájajúcu príjemné s užitočným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #koza #4 Živly #filmový seminár