Viva Konzerva! podnikla emočný útok na divákov

Robo Roth na pódiu ležérne oblečený s reťazou na rifliach poprial divákom na začiatku koncertu Viva Konzerva!, ktorý sa konal v piatok večer na Hlavnom námestí v Bratislave, aby si užili koncert so zatajeným sluchom. Jeho želanie sa naplnilo. Festival Viva Musica! a bratislavské Kultúrne leto otvorila Viva Konzerva! vo veľkom štýle.

28.06.2015 18:03
Janoska Ensemble boli jednou z hviezd Viva... Foto:
Janoska Ensemble boli jednou z hviezd Viva Konzerva!, na festivale Viva Musica! odohrajú samostatný koncert 14. augusta v Starej tržnici.
debata (2)

Iskra mladých talentov

Letný večer a pódium ozdobené krištáľovými lustrami. Uznávaní hudobní virtuózi, mladé hudobné talenty, ale aj svetové mená opernej scény vzdali pompéznu poctu bratislavskému Konzervatóriu. Tento rok oslavuje 95. výročie svojho vzniku a stálo v centre pozornosti počas otváracieho koncertu. Všetky osobnosti, absolventi školy, vystúpili bez nároku na honorár. Spolu 67 členov orchestra, 14 spevákov a 8 výnimočných sólistov ponúklo divákom podmanivé hudobné predstavenie. Úlohy moderátora sa zhostil uvoľnený Robo Roth so šarmom a s humorom.

Na pódiu sa vystriedalo šesť dirigentov. Pod taktovkou Juraja Jartima sa predstavila nová krv Konzervatória – nadaný klarinetista Martin Adámek a huslista Karol Daniš, ktorý zahviezdil mocnou skladbou – Koncertom pre husle a orchester Maxa Bruscha pod vedením dirigenta Antona Popoviča. Karol Daniš bol zázračným dieťaťom. Na husle hrá od štyroch rokov a už ako šesťročný bol mimoriadnym žiakom Konzervatória.

Publikum sa neskôr dalo unášať Elégiou francúzskeho skladateľa Gabriela Fauréa, keď violončelistu Jozefa Luptáka sprevádzal aj štebot prelietajúceho kŕdľa vtákov, na čo nadviazal dramatický klavír Mariána Lapšanského v koncerte Edwarda Hagerum Griega pod dirigentskou taktovkou Rastislava Štúra.

Mercury aj oslnivá opera

Šesť hlasových podôb Freddieho Mercuryho predstavila skupina Fragile v jednom z najznámejších hitov Queenu Bohemian Rhapsody. Fragile budú mať počas festivalu Viva Musica! aj samostatný koncert Fragile Queen Symphony už 17. júla a ich ukážka naznačila, že sa je na čo tešiť. Rovnaké pocity vyvolalo aj vystúpenie bratov Jánoškovcov – Janoska Ensemble, ktorí spojili klasiku Nicola Paganiniho a skladbu Smooth Criminal Michaela Jacksona, čo malo u publika veľký úspech, zaiste aj vďaka tomu, že ich prejav a nasadenie dvíhajú diváka zo stoličky.

Koncert Viva Konzerva! gradoval. Zlatou korunou bola operná časť, keď sa na pódiu striedali hviezdy operného neba. Daniel Čapkovič a Filip Tůma si zmerali sily v árii toreadora z Carmen, Tomáš Juhás a Otokar Klein súperili o pozornosť Adriany Kučerovej v duete z opery Nápoj lásky pod dirigentskou taktovkou Petra Valentoviča a napokon pódium patrilo operným divám Andrei Vizváriovej, Simone Houda-Šaturovej a Ľubici Vargicovej, ktoré sa s humorom chtiac-nechtiac podelili o áriu Violetty z La traviaty.

Veľkolepý koncert ponúkol ohromujúci a emotívny záver v podaní šestice operných spevákov, keď zaznela známa skladba Libiamo ne' lieti calici z La traviaty a prekvapením večera bola hymnická pieseň Eugena Suchoňa Aká si mi krásna. Viva Konzerva! bola oslavou Konzervatória, hudby, veľkých skladateľov a slovenských hudobných talentov. Svoje pocity z koncertu vyjadrilo publikum veľavravným potleskom postojačky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #leto #Fragile #Adriana Kučerová #Hlavné námestie #Queen #Viva Musica! #Viva Konzerva! #Jánoška Ensemble #Kultúrne leto