Michal Čierny: Prípad Agonista – temná kauza Bratislavy

Michalovi Čiernemu vychádza už tretia detektívka pod názvom Prípad Agonista. Po predošlých dvoch úspešných knihách Prípad Vendéta a Prípad Sabotér sa autor vďaka priamym skúsenostiam s kriminálnym prostredím hlavného mesta opäť ponára do jeho drogovej scény.

22.09.2014 05:00
debata
Michal Čierny: Prípad Agonista – temná kauza... Foto: Tatran
Prípad Agonista – temná kauza Bratislavy Michal Čierny Michal Čierny: Prípad Agonista – temná kauza Bratislavy

Otrasné obrazy drogovo závislých, prostitútok a dílerov odrážajú obrovský a ohavný zmätok, v ktorom sa všetci krútia a z ktorého niet úniku. Autorova schopnosť vcítiť sa do mysle narkomanov je obdivuhodná, čitateľa natoľko vtiahne do príbehu, že sa sám ocitá uprostred diania. Tým, že autor má priame skúsenosti s drogovým prostredím, jeho popisy prípadov majú aj autentickú hodnotu, ukazujú, ako sa v Bratislave formovala drogová scéna.

V súčasnosti je na európskom trhu s omamnými látkami okolo 400 umelých drog, pred desaťročím umelá droga až taká bežná nebola. Dnes sa experimentuje so všetkým a aj sami závislí sú schopní namiešať si čokoľvek bez ohľadu na to, že by za to mohli zaplatiť vlastným životom. Prípad Agonista je inšpirovaný zaujímavou kauzou, keď sa zdalo, že Bratislava by sa mohla presláviť práve výrobou jednej z najlepších umelých drog.

Ľudské trosky, bezdomovci, štetky, spodina zbavená ľudskej dôstojnosti vďaka neuhasiteľnej túžbe po drogách. To je odvrátená tvár Bratislavy, s ktorou majú do činenia vyšetrovatelia v Prípade Agonista. Nezvyčajné a podozrivé úmrtia drogovo závislých signalizujú, že na trhu sa objavila nová, nebezpečná droga.

Dominik so Slávom sledujú dílera z Rače, aby vypátrali jeho dodávateľa. Všetky stopy vedú k Albáncovi, ktorý má v Bratislave niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením. Detektívi zistia, že šikovný díler sa s Albáncovou podporou pokúša o výrobu novej lacnej umelej drogy, ktorá by nahradila heroín. S vidinou astronomických ziskov díler testuje novú drogu na bezmocných klientoch. O fentanyl vyrobený v Rači prejavujú záujem Česi, Rakúšania a ostatní drogoví bosovia.

Michalovi Čiernemu sa opäť podarilo vykresliť drogové prostredie v celej jeho odpudivosti a úbohosti, ale zároveň priniesť, na pozadí literarnej tvorby, fascinujúci pohľad na jeho fungovanie. Približuje prácu bratislavských detektívov a policajtov, zaznamenáva históriu drogovej scény od jej počiatkov až po spoluprácu bratislavských dílerov s Albáncami, a najmä poukazuje na bezvýchodiskovosť tých, ktorí zakázaným látkam prepadli. Jeho príbeh, aj keď si zachováva prvky autentickosti, už plynulo prechádza do dnes oceňovaného detektívneho žánru v celej svojej atmosfére a popritom dosahuje veľmi vysokú úroveň. Pokiaľ ste aj Vy fanúšikom tohto žánru, potom si autora Michala Čierneho nenechajte ujsť. A tiež ak si chcete doplniť mozaiku života v hlavnom meste, či dotknúť sa jeho (naj)temnejšej stránky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #drogy #detektívka #Michal Čierny