Tie isté modelky, to isté svetlo, rozdielne fotografie

Jena Opoldusová | 20.03.2013 16:00
vystava 3x3x3 galeria Z Foto:
Pascal Baetens: Bez názvu
Na oknom parapete sedí žena. Pohľadom skúma, čo sa odohráva za oknom. Je nahá, dômyselne preloženými rukami však ukrýva všetko, čo by mohlo provokovať. Aj táto fotografia je na výstave 3 x 3 x 3 v bratislavskej Galérii Z. Predstavuje projekt troch fotografov - Martina Vrabka, Pascala Baetensa a Jorgena Brandta.

Nápad sa zrodil pred dvoma rokmi na Medzinárodnom kongrese fotografie v Lyone. Slovenský, belgický a dánsky fotograf sa rozhodli venovať čas spoločnému uvažovaniu a experimentovaniu.

„S Martinom a Pascalom sme veľmi dobrí priatelia. Snažili sme sa pracovať spolu, pritom každý z nás iným spôsobom, ako sme zvyknutí,“ spomenul dánsky fotograf Jorgen Brandt. Venuje sa fotografovaniu umeleckých aktov, portrétov jednotlivcov či skupín, ale fotografuje aj svadby. Pôsobí ako predseda predstavenstva Dánskeho národného múzea fotografie, prednáša a vystavuje. Podtitul výstavy Sensuality, Emotions, Transformation napovedá, že sa rozhodli vytvoriť fotografie emócií. Stretli sa na troch miestach – v belgickom Lovenjoel, v dánskej Kodani a minulé leto v Bratislave. A napokon projekt zavŕšili v Belgicku. Pracovali s takmer tromi desiatkami modeliek. Fotografovali ich bez šiat a bez make-upu.

„Tie isté modelky, ten istý priestor, to isté svetlo. A na konci boli rozdielne fotografie,“ pripomenul Martin Vrabko. Pred dvoma rokmi získal prestížne ocenenie The Leadership Award v oblasti portrétnej fotografie. Okrem toho sa venuje aj komerčnej fotografii, prednáša na zahraničných fórach a od roku 2008 pôsobí ako prezident Asociácie profesionálnych fotografov Slovenska.

„Emócie nemôžete komentovať, možno ich len vytvárať a pracovať s nimi,“ uviedol belgický fotograf Pascal Baetens. Venuje sa najmä umeleckému aktu, téme venoval aj viacero publikácií ako The Fragile Touch či Allegro Sensibile. Od roku 2010 je členom predstavenstva Federácie európskych profesionálnych fotografov. „Po celý čas sme sa pýtali sami seba, prečo vlastne fotografujeme,“ dodal Pascal Baetens.

Krehkosťou, pôvabom a tajomnosťou pulzujú vystavené fotografie Martina Vrabka, Pascala Baetensa a Jorgena Brandta. A možno v nich objavovať aj širokú paletu emócií, ktoré vytvorili a vyniesli na svetlo sveta. Je zaujímavé sledovať, ako inak vníma a vidí každý z nich tú istú modelku. A čo všetko v nich dokážu objaviť.

„Ľudské tváre sú veľmi krásne. Neustále v nich môžeme hľadať a objavovať krásu. Nachádzame ju, ak sme dosť blízko,“ uviedol Martin Vrabko. Nielen ženské telo, ale aj tvár bola v centre pozornosti trojlístka fotografov. Minimalistickými fotografickými technikami dokázali preniknúť do hĺbok ženskej duše.

Bratislavskou výstavou sa prezentácia projektu 3 × 3 × 3 začala. V Galérii Z bude do 31. marca, potom poputuje do Belgicka a Dánska.