Na turné je Richard Müller aj Tublatanka

Katarína Holetzová | 09.10.2013 05:00
Fragile a Richard Müller Foto:
Richard Müller spolu s vokálnou skupinou Fragile dali známym skladbám nový šmrnc. Presvedčia o tom i naživo.
Jeseň je už tradične obdobím, keď sa koncerty presúvajú z otvorených priestorov do klubov či sál. Tento rok sa pozornosť upriamuje najmä na Richarda Müllera s jeho projektom Hlasy alebo jubilujúcu Tublatanku. Interpreti, ktorí na scéne úspešne pôsobia už roky, aktuálne križujú Slovensko a Česko. Skupín na cestách je však aktuálne viac.

Po schodoch a akusticky

Jedna z najvýraznejších postáv slovenskej populárnej hudby Richard Müller opäť láka na niečo originálne. Tentoraz ide o projekt, ktorý vytvoril spolu s vokálnou zostavou Fragile. Ich Hlasy sú akustickou verziou známych Müllerových skladieb. Ako a¤cappela, teda skupina, ktorá využíva svoje hlasivky namiesto hudobného nástroja, slávili veľký úspech v Českej republike a v týchto dňoch premiérovo koncertujú aj doma.

Fragile tvoria známe mená – speváci Braňo Kostka, Soňa Norisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Jana Golisová, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík. V ich podaní, ktorému kraľuje charakteristický Müllerov vokál, zaznejú napríklad známe hity ako Po schodoch, Cigaretka na dva ťahy či Tlaková níž. "Výber skladieb som nechal na Braňovi, lebo predsa len on sa úplne inak orientuje. Skladba, ktorá sa mne zdá dobrá, sa nemusí hodiť na tento spôsob interpretácie. Ale v podstate sme sa zhodli. V zásade mám šťastie, že v mojom repertoári nemám titul, ktorý by som nechcel prezentovať. Takže sme sa skoordinovali a podľa toho teraz nacvičujeme,“ priznával sa pred časom Müller na svojej webovej stránke.

Skladby nacvičiť a zrealizovať do tejto podoby nebolo jednoduché. „Úprimne sa priznám, že takú ťažkú prácu som za 30 rokov v mojej kariére ešte nezažil.  Predstavoval som si to jednoduchšie a ľahšie. Ťažká, veľmi ťažká práca je to. Spievať s hlasmi, to znamená, že tam nie sú žiadne gitarové ani iné sóla.“

Richard Müller a Fragile počas októbra a novembra odohrajú ešte šestnásť koncertov po Slovensku.

Vypredaná Tublatanka

Prierez svojou tvorbou ponúka aktuálne aj rocková Tublatanka. Kapela, ktorá oslavuje tridsať rokov svojej existencie, pri tejto príležitosti zorganizovala jubilejné turné. Známe skladby ako Pravda víťazí, Skúsime to cez vesmír, Nekonečná pieseň či Matka znejú v týchto dňoch naživo na Slovensku i v Česku. V úlohe hosťa sa počas turné predstaví sláčikové zoskupenie Adventure Strings.

Trojica Maťo Ďurinda, Ďuro Topor a Peter Schlosser si pre fanúšikov nachystala aj špeciálnu svetelnú šou. Kapela, ktorá sa začala formovať v roku 1982, prvých desať rokov svojej existencie vystupovala v ľudových krojoch. To, že aj v civilnejšom oblečení majú fanúšikov stále dosť, dokazuje fakt, že koncerty v Bratislave a Prešove sú vypredané. Do konca roka čaká Tublatanku ešte desať vystúpení. Turné zakončí v Trenčianskom Piano klube až na Štefana. Na slovenských cestách bude aj česká speváčka Lucie Bílá so svojím Černo-bílym tour. Vystúpi 19. októbra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a o dva dni neskôr v Steel Aréne v Košiciach. Nový album Rok nula pokrstia 11. októbra raperi z AMO. V rámci prezentácie novinky vystúpia počas tohto mesiaca v ôsmich slovenských mestách. Hosťovať bude Moja reč, Strapo, Šorty alebo DJi z Emonoizboyz.

Novinku z vlastnej dielne priniesli aj mladí Nitrania zo Zoči voči. Album Nikto z nás nie je bez chýb bude sprevádzať šestnásť koncertov, pričom prvý z nich sa uskutoční 14. októbra v Banskej Bystrici.