Strhujúca cesta do duše Ivy Bittovej

Róbert Pospiš | 16.05.2014 05:00
Iva Bittová
Iva Bittová: Entwine/Proplétám, Pavian Records 2014
Hudba je oceán zvukov. Narážajú do seba, ovplyvňujú sa a strhávajú nás do svojho sveta. Rozumieť im znamená pochopiť krásu, ktorú skrývajú. O to sa stáročia snažia hudobní skladatelia aj ich poslucháči. Súboj o nespoznané. Dobrodružstvo, ktoré ženie dopredu aj dnešný hudobný svet. Vždy, keď sa objaví nový interpret s originálnou poetikou, mali by sme spozornieť. Možno práve on posunie hranice našej lokálnej kultúry. Možno práve jemu budú tlieskať nabité sály prestížnych koncertných domov. Možno sa z neho alebo z nej stane nová Iva Bittová.

Speváčka, huslistka a príležitostná herečka sa stala ikonou, ktorá na svoju obhajobu nepotrebuje pochlebovanie z domáceho kraja. V jej diskografii nenájdete ambiciózne nepodarky ani zbytočné spolupráce. Po dvadsiatich rokoch prichádza Iva Bittová s autorskou novinkou Entwine/Proplétám. A opäť triumfuje.

Mozaika venovaná Václavovi Havlovi

„Entwine je akousi reflexiou, alebo ak chcete zrkadlom môjho života. Prepletaním životných skúseností, nálad, farieb tónin aj tónov sa podarilo upliesť hudobno-textovú mozaiku tohto albumu, ktorý s úctou a veľkým rešpektom venujem môjmu dlhoročnému blízkemu človeku Václavovi Havlovi.“ Už zo speváčkiných slov je zrejmé, že album Entwine/Proplétám je mimoriadne osobnou výpoveďou vyzretej umelkyne. Intenzívne tvorivé obdobie by mnohí jej kolegovia pretavili do veľkolepých nahrávok. Iva Bittová urobila presný opak. Dvanástku nových skladieb nahrala sama v pôsobivom priestore kostola sv. Jana Nepomuckého na Zelenej Hore. Nie sú to pesničky na dlhé popoludnie ani popevky alternatívnych dív. Bittová nie je krehká víla s akustickou gitarou a extravagantným účesom. Skutočná umelkyňa s víziou a nespochybniteľnými skúsenosťami. Skupina Dunaj, spolupráca s Pavlom Fajtom, Škampovým kvartetom a špičkou klasickej aj džezovej scény.

Diskografia Ivy Bittovej hovorí sama za seba. Minulý rok do nej pribudol aj hudobníčkin debut v prestížnom vydavateľstve ECM Records. Nahrávkou Fragments Bittová definitívne potvrdila svoju nezastupiteľnú pozíciu na svetovej hudobnej scéne. Áno, svetovej. Jej talent dávno nepatrí iba československým poslucháčom. Odvážny umelec musí robiť odvážne rozhodnutia. Iva Bittová sa pred niekoľkými rokmi presťahovala do údolia Hudson Valley v štáte New York. Napriek tomu nikdy nepretrhla svoje hudobné korene.

Sugestívny rozhovor s poslucháčom

Moravský kraj, očarenie tvorbou skladateľa Leoša Janáčka, nadšenie pre českú poetiku. To všetko cítiť aj z novinky Entwine/Proplétám. Komorná nahrávka s uhrančivosťou, ktorá ignoruje nesústredeného poslucháča. Bittová nerozpráva obohraté príbehy. Ak sa chcete dostať k ich podstate, musíte akceptovať hudobníčkine pravidlá. Improvizácia povýšená na samozrejmý celok. Schopnosť géniov si Iva Bittová osvojila už pred rokmi. Krása jej hudby nevyviera iba z majstrovsky zvládnutého remesla. To nikdy nezaručovalo intenzívny umelecký zážitok a päťdesiatpäťročná hudobníčka to vie.

Entwine/Proplétám pripomína duchovnú cestu, ktorú nemusí zvládnuť každý. Texty moravského básnika Jana Skácela, Gertrudy Steinovej alebo Růženy Danielovej, Rómky, ktorá prežila holokaust ako jediná zo svojej rodiny. Iva Bittová ich preplietla a nechala pôsobiť novou silou. Husle a hlas. To je všetko, čo potrebuje na sugestívny rozhovor so svojím poslucháčom. Hladce, Víla, Duše, Ruža, Letí. To nie sú názvy skladieb, ale výjavov. Kritici s potrebou škatuľkovať v prípade Entwine/Proplétám nepochodia. Je to klasika, recitál alebo pesničkárstvo? Iva Bittová vie, že odpoveď nie je dôležitá.

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Iva Bittová: Entwine/Proplétám, Pavian Records 2014

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ