Keď sa rozprávka podarí...

Lucia Fajnerová | 24.08.2014 14:28
Traja bratia Foto:
Traja bratia sú spoločným dielom Jana Svěráka (réžia) a Zdeňka Svěráka (scenár aj úloha rozprávača). Za svoju kvalitu ale film vďačí aj správne naladenému hereckému ansámblu.
Svěrákovci majú na svedomí malý zázrak. Nakrútili trojlístok tradičných rozprávok inovatívne, bez gýča a s veľkou dávkou humoru, ktorý popri detskom divákovi nezabúda ani na jeho rodiča.

Traja bratia, do ktorých sú v príjemnom súzvuku zaobalené „klasiky“ o Červenej čiapočke, Šípkovej Ruženke a Dvanástich mesiačikoch, patria k neveľkej skupine rozprávok, ktoré môžu dnešného detského diváka zaujať aj bez najmenšej snahy o napodobovanie zahraničnej konkurencie.

Vydajú do sveta

Kde bolo, tam bolo, žili raz traja bratia. Okrem spoločnej matky a otca spájali ich aj viaceré vnútorné podobnosti. Hoci boli chlapci dobrosrdeční, priateľskí a slušní, zároveň boli aj nesmierne splašení, zábudliví a nerozhodní. No a ako to už v rozprávkach chodí, poslali starostliví rodičia svojich troch nespratných synov do sveta – aby sa trošku „oťukali“, a tiež aby si k sebe konečne našli správne nevesty, ktoré by dokázali aj na rodinnom statku ruku k dielu priložiť. Jan (Tomáš Klus), Pepa (Vojtěch Dyk) a Matej (Zdeněk Piškula) majú ale každý vo hviezdach napísaný celkom iný osud.

Jan sa napriek odhováraniu svojich najbližších vydal na neľahkú cestu oslobodiť spod storočnej kliatby pôvabnú princeznú, ktorá v spánku čaká na bozk z „pravej lásky“. Matej sa ako milovník prírody osudovo pripletie k záchrane nevinného dievčaťa z pazúrov pažravého vlka a Pepa, ktorý všetko vždy neuveriteľne uponáhľa, sa priučí pokore a trpezlivosti od siroty, čo ju macocha dennodenne trápi nesplniteľnými požiadavkami.

Nedajte sa odradiť tým, že vaše ratolesti tieto rozprávkové „evergreeny“ už poznajú naspamäť. Traja bratia majú čím prekvapiť aj ostrieľaného „dospeláka“.

Pre oko aj pre bránicu

Tak ako každá správna rozprávka aj Traja bratia ponúkajú víťazstvo dobra nad zlom a ponaučenie. Namiesto gýča, pátosu a kŕčovitej snahy priblížiť sa detskému svetu ale bodujú správnym nadhľadom, nadčasovým humorom a ľahkou stráviteľnosťou. Hoci film s 90-minútovou stopážou možno bez všetkého považovať za celovečerný, jeho poviedková skladba je pre menej vytrvalého či nepozorného detského diváka ideálna. Hoci hudobná zložka pochádza ešte zo staršej predlohy skladateľa Jaroslava Uhlířa, v citlivej a sviežej úprave slovenského skladateľa Michala Novinského pôsobí veľmi aktuálne. Je za ňou tiež cítiť myšlienka a umelecký zámer, ktorý v detských hudobných filmoch, bohužiaľ, často ustupuje prvoplánovej rozjarenosti. Za uznanie tiež stojí fakt, že všetci herci na pľaci spievali na živo.

Hoci sa film, prirodzene, nepokúša konkurovať veľkorozpočtovým zahraničným trhákom, nemožno opomenúť ani jeho atraktivitu pre oko. Či už sú to dômyselné masky (najmä úžasného, priam hororového vlka), kvalitné animácie zarastajúceho paláca, alebo len zručne nakrútené exteriéry, Traja bratia zrak neomrzia.

Príjemná je aj skutočnosť, že originalita obsahu s pribúdajúcou minutážou stúpa. Kým úvodná časť o spiacej kráske ešte pripomína typické rozprávkové klišé, postupne sa cez odvážneho holuba, otravne roztomilú Čiapočku a hviezdne obsadený tím nevraživých mesiačikov stáva film čoraz chytľavejším a zábavnejším. Napokon sa vám môže pokojne stať, že z tejto rozprávky budete odchádzať spokojnejší než z najnovšieho „blockbusteru“ s vaším obľúbeným akčným hrdinom.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Traja bratia / Česká republika, Dánsko 2014 / réžia: Jan Svěrák / scenár: Zdeněk Svěrák / hudba: Michal Novinski, Jaroslav Uhlíř / hrajú: Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula, Miroslav Táborský, Bolek Polívka, Zdeněk Svěrák, Oldřich Kaiser, Ivana Chýlková, Jiří Lábus, Zuzana Norisová, Sabina Rojková / dátum slovenskej kinopremiéry: 21. august

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ