Pamela Druckermanová - Dieťa... A čo teraz?! Chcete vychovať svoje deti ešte lepšie?

Pravda.sk, Noxi | 02.09.2014 09:51
Kto by nechcel mať vychované, slušné a najmä šťastné a úspešné deti?! Niečo však pre to treba urobiť a najlepšie hneď odmalička.
Pamela Druckermanová - Dieťa... A čo teraz?! Foto: Noxi
Pamela Druckermanová - Dieťa... A čo teraz?! Pamela Druckermanová - Dieťa... A čo teraz?!

Pamela Druckermanová je americká autorka, ktorá objavila tajomstvo francúzskej výchovy a tak napísala bestseller A dosť! Teraz pokračuje v odkrývaní tajomstiev a jej novinka Dieťa… A čo teraz?! ponúka 100 trikov francúzskej výchovy. Je to jej pokus vydestilovať tie najhlavnejšie a najcharakteris­tickejšie metódy, ktoré sa naučila od francúzskych rodičov a odborníkov.

Dôležité je si uvedomiť, že život rodiny sa netočí len okolo dieťaťa. Nemusíte neustále všetkým ukazovať fotky vašich ratolestí, ani donekonečna rozprávať o každom ich papaní či kakaní. Nie ste len matka, v prvom rade ste žena, partnerka, manželka. Tak na to nezabúdajte. Milostný život a tajomstvá dospelých nezahadzujte do koša.

Nestresujte sa zbytočne

Francúzski rodičia svoje deti milujú, ale to ešte neznamená, že sa musia vzdať svojho života, pripomína P.Druckerman v knihe Dieťa.. A čo teraz?! Podľa nej nevenujú všetku svoju energiu tomu, aby ich batoľatá vedeli čítať čo najskôr. „Nestresujte, ak ten váš poklad odmieta jesť hrášok či inú zeleninu. Ani vy by ste s nadšením nejedli niečo, do čoho by vás nútili.“ Chce to trpezlivosť a žiadne čokoládové úplatky. Francúzske deti nemaškrtia, kedy sa im zachce. Znie to až príliš ideálne?

Nevyhovárajte sa na rozmaznávajúcich starých rodičov. Francúzske gurmánstvo sa začína už v plienkach. Jedlá, ktoré pripravujú v parížskych štátnych jasliach, sú zdravé lahôdky nielen pre deti. Autorka pridáva aj príklad týždenného jedálneho lístka. Bon appetit!

Učte deti trpezlivosti

Možno aj vám sa to už stalo – máte dôležitý telefonát, chcete si v pokoji prečítať knihu, práve varíte alebo proste robíte nejakú neodkladnú záležitosť, a v tej chvíli vás začne „otravovať“ vaše dieťa. Väčšinou s nepodstatnými vecami, ktoré by počkali pár minút. Nedopusťte to!

Dieťa sa nestane trpezlivým zo dňa na deň, preto ho to musíte naučiť. Učiť deti „počkať“ je súčasťou francúzskej éducation. Francúzi týmto slovom označujú nepretržitý proces učenia nových schopností a hodnôt.

TRIK č. 68

Prestaňte sa sústavne strachovať
Aj francúzski rodičia sa obávajú alergií, pedofilov a úpalu. A robia rozumné opatrenia. Na druhej strane, nie sú posadnutí najhoršími možnými scenármi. Namiesto toho, aby sa vnútorne neustále zožierali obavami, Francúzi veria, že s deťmi treba o nebezpečenstvách otvorene hovoriť a treba ich naučiť, ako sa chrániť. Francúzski experti sú presvedčení, už ročné dieťa je schopné pochopiť, že existujú autá a môžu byť nebezpečné, preto nesmie samo vstupovať do cesty. Chrániť dieťa pred nebezpečenstvom je jedna vec, celkom ho odstrihnúť od sveta vec druhá. Uvedomte si, že dieťa nadobúda istotu a sebavedomie len tak, že prekonáva ťažkosti a spolieha sa na vlastné schopnosti. Jeden francúzsky spisovateľ veľmi správne varuje: „Ak dieťa vyrastá bez rizík , riskujete, že nikdy nevyrastie.“

TRIK č. 69

Pozor na pochvaly (všetkého veľa škodí)
Jedna francúzska mamička mi vysvetlila, že namiesto toho, aby zakričala Bravo!, vždy keď sa jej päťročnému dieťaťu niečo poradí, spýta sa: „Si na seba pyšný?“ Tak ako väčšina francúzskych rodičov, aj ona je presvedčená, že sebavedomie detí sa nebuduje tým, že rodičia dieťaťu dokola opakujú, aké je skvelé a výnimočné. Sebavedomie sa buduje tak, že dieťa samostatne skúša stále nové a nové veci a robí ich dobre. Naopak, ak dieťa príliš často a neoprávnene chválite, škodíte mu. Môže sa napríklad podvedome obávať, aby neprišlo o svoju vysokú pozíciu vo vašich očiach a radšej nebude riskovať skúšať niečo nové, nepoznané. Alebo sa bude snažiť len potiaľ, pokiaľ ste tam a kričíte „Supeeeeer“, ako náhle nie ste v dohľade, stratí motiváciu.

Samozrejme, že deti potrebujú vaše povzbudenie (a v žiadnom prípade ich nesmiete podceňovať), akurát to nemusíte preháňať.

Všetkých 100 trikov správnej výchovy nájdete v novej knihe, do ktorej by sa mali začítať všetci rodičia – Dieťa… A čo teraz?!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ