Plagát je mŕtvy? Kdeže, stále žije

Jena Opoldusová, Pravda | 22.10.2009 08:00
Francúzsky výtvarník Francois Caspar zvíťazil v... Foto:
Francúzsky výtvarník Francois Caspar zvíťazil v siedmom ročníku medzinárodného Trienále plagátu Trnava divadelným plagátom.
Víťazom 7. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky Trienále plagátu Trnava je francúzsky výtvarník Francois Caspar. Jeho sériu divadelných plagátov ocenila medzinárodná porota Cenou Andyho Warhola.

„Caspar zaujal inovatívnosťou a kreativitou, ktorú vniesol do jazyka grafického dizajnu,“ povedal Vladimír Beskid, riaditeľ trnavskej Galérie Jána Koniarka, v ktorej sa včera večer rozdávali ceny.

Novinkou tohto ročníka je kategória dizajn webových stránok. „Rozhodli sme sa oživiť výstavu a rozšíriť ju o webové stránky, keďže informačné zdroje sa presúvajú na internet. Aby sme porovnali dve oblasti grafického dizajnu – klasický plagát a veľmi aktuálnu záležitosť, ktorou sú stránky na webe. Je to veľmi mladá oblasť grafického dizajnu, ale ohromne rozvinutá a na vysokej úrovni,“ vysvetlila novinku kurátorka Katarína Gatialová.

V novej kategórii súťažilo 27 dizajnérov zo 17 krajín, výstava predstavuje 40 webových stránok. „Od roku 1991, keď bola vyvesená prvá stránka na internet, sa vývoj ohromne pohol. Hovorí sa už o štvrtej generácii webových stránok. V súčasnosti "letia“ veľmi jednoduché stránky, lebo ľudia sú presýtení záplavou vizuálnych obrazov a unavení z vyskakujúcich okien. Na druhej strane vznikajú veľmi nákladné projekty, kde sa môžete prechádzať po predajniach ako v 3D svete. Mnohé stránky sú už virtuálnou realitou," osvetlila kurátorka súčasné trendy.

V kategórii plagát profesionálnych výtvarníkov súťažilo 125 dizajnérov z 30 krajín. Víťazom sa stal Iman Raad z Iránu. „Plagát je majstrovská disciplína grafického dizajnu. Je aj kritériom rozlíšenia profesionála od amatéra, ktorých je v súčasnosti veľmi veľa. Pomaly každý, kto má počítač a zodpovedajúce programy, sa cíti byť grafickým dizajnérom. Plagát je však médiom, ktoré ukáže, či má autor skutočne výtvarný talent a profesionálne schopnosti, alebo je to len viac-menej amatér,“ povedal kurátor Zdeno Kolesár.

Už tridsať rokov sa hovorí, že plagát umiera. V storočí moderných technológií vraj pripomína dinosaura. Medzinárodná súťaž a výstava pripomínajú, že plagát stále žije. Už je iný, ako tie, ktoré v 19. storočí ohlasovali z mestských múrov či plagátových plôch najrozmanitejšie informácie. „V Trnave sa niekedy zídu aj plagáty, ktoré neboli nikdy vylepené. Možno ich budú návštevníci vnímať ako čisto galerijnú záležitosť, ale myslím si, že aj to je legitímny typ plagátu,“ skonštatoval kurátor.

Študenti majú vlastnú kategóriu. Svojou tvorbou plagátov súťažilo 69 poslucháčov vysokých škôl zo 7 krajín. „Študentské práce sú často postavené na vtipe či irónii, práce profesionálov sú vážnejšie, serióznejšie. Základný rozdiel je v tom, že profesionálni grafickí dizajnéri majú k dispozícii kvalitnú techniku, kvalitný materiál aj kvalitnú tlač. Študentské práce niekedy nie sú dotiahnuté po technickej stránke k dokonalosti. Myslím si však, že mnohé z nich dosahujú úroveň profesionálnych diel hotových výtvarníkov,“ povedal Zdeno Kolesár.

V študentskej kategórii obstáli aj mladí slovenskí tvorcovia. Kolektív Gatialová – Lelovsky – Matis získal druhú cenu za plagát Trienále plagátu Trnava.

Výstavy, ktoré predstavujú súťažné práce 7. Trienále plagátu Trnava, budú v Kopplovej vile aj v Synagóge – centre súčasného umenia Galérie Jána Koniarka vystavené do 20. decembra.

Výsledky 7. ročníka Trienále plagátu Trnava

Cena Andyho Warhola
Francois Caspar Francúzsko

Cena v kategórii plagát profesionálni autori:
Iman Raad Irán

Cena v kategórii dizajn webových stránok:
Wilson Tang Čína, Hongkong

Ceny v kategórii plagát – študenti vysokých výtvarných škôl:
1. Fabio Parrizi Švajčiarsko
2. Gatialová – Lelovsky – Matis Slovensko
3. Jaroslava Homolová Česká republika

Sprievodné výstavy 7. trienále plagátu Trnava

Prvá galéria plagátu na ulici
Výklady ČSOB banky, Zámočnícka a Hlavná 14, Trnava 21. 10. – 21. 1. 2010

Prezentácia prác lektorov študentského workshopu
SCD Satelit, Dobrovičova 3, Bratislava 22. 10. od 19. do 20. h

Výstava členov medzinárodnej poroty TPT 2009
Galéria Médium, Hviezdoslavovo námestie 18, Bratislava – 22. 10. – 30. 10.

Majid Abbasi – laureát Ceny Andyho Warhola 2006
Nitrianska galéria, Župné námestie 3, Nitra 23. 10. – 30. 11.