Kedysi búrali sochy komunisti, dnes developeri

Jena Opoldusová | 03.04.2011 15:00
Sochu Jozefa Jankoviča Čas zbúrali vo štvrtok,... Foto:
Sochu Jozefa Jankoviča Čas zbúrali vo štvrtok, musela uvoľnil miesto stavbe Lidlu.
"Zbúrali mi ďalšiu sochu v meste. To je už tradícia." Stručná správa Jozefa Jankoviča sa rozletela po Bratislave vo štvrtok po dvadsiatej prvej hodine. Jeho rozmerná plastika, ktorú vytvoril v rokoch 1964 až 1966, prežila aj búranie v roku 1974.

„Bola len kúsok od tých, ktoré v roku 1974 zbúrali komunisti. V akcii vtedy odstránili v Ružinove dvadsaťštyri sôch od autorov ako Uher, Rudavský, Kompánek, Laluha, Binder a ďalší. Moja socha zázrakom ostala, pretože nebola na mestskom pozemku. Bola majetkom Stredného odborného učilišťa Pozemné stavby Bratislava. A teraz ju dorazili – namiesto komunistov developeri,“ povedal vo svete obdivovaný a uznávaný sochár.

Čas je štvrtá Jankovičova socha, ktorú v Bratislave zbúrali po roku 1989. Padla – kvôli výstavbe Lidlu. Jozefovi Jankovičovi nikto nič nepovedal o úmysloch zničiť jeho dielo. Nikto sa ho nič nepýtal. Ani nemal povinnosť to autorovi oznámiť. Nikto sa nepýtal ani žiadnej galérie, či je búranie v poriadku, či náhodou nejde o hodnoty, ktoré treba chrániť.

„Vlastník pozemku dostal od stavebného úradu povolenie na búranie, ktoré nadobudlo platnosť 10. júna 2010. Firme, ktorá Lidl stavia, povolenie podpisoval ešte predchádzajúci starosta. A pokiaľ viem, Pamiatkový úrad sa vyjadril, že socha nie je kultúrna pamiatka a že s jej búraním nemá problém,“ povedala včera pre Pravdu hovorkyňa Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Ružinov Miroslava Štosová.

„Na Slovensku mizne obrovské množstvo umeleckých diel, lebo po zmene režimu sa nevytvorili žiadne zákony. Neexistuje niečo podobné ako chránená kultúrna pamiatka v architektúre. A keď niekto kúpi budovu, správa sa ako komunisti po roku 1948. Všetko, čo je staré – vtedy to bolo kresťanské a meštianske umenie – vyhádže, lebo – veď my staviame lepšie,“ pokračoval Jozef Jankovič.

Umelecká a kultúrna sféra nie je podľa neho schopná presadiť žiadny rozumný nápad ma ochranu umeleckých hodnôt. Ani autorský zákon totiž autora nechráni, majiteľ si môže so svojím majetkom robiť, čo chce.

V piatok pred­poludním sa bol pozrieť na miesto, kde kedysi jeho socha v názvom Čas stála. „Bol som si to nafotiť. Predtým vyhadzovali sochy dynamitom, teraz to už majú jednoduché. Postavia veľký stroj, čo rozbíja železobetónovú architektúru a behom dvoch hodín to mali rozbité. Zostala len hromada betónu a železa,“ s trpkým smiechom skonštatoval Jozef Jankovič. A dodal: „Dnes je ešte temnejšia doba ako za komunizmu.“