Dni slovenskej literatúry: Príjemná literárna šichta

Helena Dvořáková, Pravda | 04.10.2015 09:00
Monika Kompaníková,spisovateľka Foto: ,
Spisovateľka Monika Kompaníková.
Blíži sa druhý ročník festivalu Dni slovenskej literatúry, ktorý sa uskutoční v dňoch 8. - 11. októbra na viacerých miestach Bratislavy.

Hlavná časť festivalu bude v Galérii Médium (štvrtok 8.10., piatok 9.10.), v KC Dunaj (sobota 10.10.) a v Starej tržnici (nedeľa 11.10.). Na festival prídu autori aj zo zahraničia – Terezia Mora (Nemecko), Magdalena Tulli (Poľsko), Pál Závada (Maďarsko), Petra Hulová a Jan Němec (ČR) a, samozrejme, zúčastnia sa na ňom poprední slovenskí spisovatelia (Mitana, Balla, Kompaníková, Habaj, Ružičková, Kucbelová, Milčák, Kovalyk, Štrpka, Štrasser, Janovic, Lasica, Ulej, Bene, víťaz Anasoft Litera, Červenák, Žarnay a ďalší).

Festival je tento rok venovaný spomienke na spisovateľa Ruda Slobodu, ktorý zomrel pred dvadsiatimi rokmi, 6. októbra 1995. Pripomenú si ho spisovatelia, ale aj kolegovia a priatelia z divadelného sveta, v ktorom sa tiež ako autor uplatnil. Spomínať bude aj Zita Furková, ktorá Slobodu k divadlu pritiahla a dobre sa s ním poznala. Pripomenú ho aj režisér Juraj Nvota či Zuzana Gindl-Tatárová a iste aj ďalší. Sloboda všetkých inšpiroval a trvá to vlastne dodnes. Ukážky zo Slobodových hier predvedú Rebeka Poláková a Ľubomír Bukový, čo je zaujímavé, lebo to je už mladá generácia – uvidíme, ako im Sloboda „sadne“.

Medzi hosťami bude aj už spomenutá spisovateľka Terezia Mora, ktorá patrí k najznámejším spisovateľom súčasnej Európy. Narodila sa v maďarskej Soproni (1971), ale od roku 1990 žije v Berlíne. Jej román, ktorý vyšiel v češtine pod názvom Deň čo deň (vydal Odeon) sa stal knihou roka v Lidových novinách. Je to príbeh o človeku z juhovýchodnej Európy, ktorý emigroval na Západ a žije tam vo veľkom meste. Je to román o hľadaní lásky a boha v dnešnom svete, čiže viac než aktuálne. Iste bude v dnešnej situácii zaujímavé stretnúť sa s autorkou – vystúpi 7. októbra o 18.h v Goetheho inštitúte v Bratislave. V piatok 9.¤októbra o 17.h sa zasa budú môcť stretnúť čitatelia s Petrom Jarošom vo V-klube a podebatovať si o literatúre. V galérii Médium bude v ten istý deň tzv. Nočná literárna šichta – od ôsmej do polnoci. V sobotu 10.¤októbra otvoria popoludní o štvrtej výstavu Vladimíra Havrillu v SNG aj za účasti autora (Havrilla tiež píše). Podvečer bude predstavenie Aforizmy vtedy a teraz, na ktoré príde aj Tomáš Janovic (galéria Médium) a o siedmej večer v Literárnom panoptiku vystúpi Pišta Vandal. Bude mať talkshow s Ivanom Štrpkom, Jánom Štrasserom, Marošom Hečkom, Lyrikom a Katarziou – táto speváčka bude mať o pol deviatej večer aj koncert.

V nedeľu potrvá celý deň Letná paráda v Starej tržnici. O jedenástej doobeda sa začne čítačka – pásmo Sloboda výberu. V tomto reťazovom čítaní vystúpia rôzni umelci so slobodne vybratými ukážkami z diela Ruda Slobodu. O pol tretej popoludní vypukne Hommage a Rudo Sloboda (filmy, debaty, dokumenty, beseda). Po hudobnom vstupe Tomáša Slobodu sa začne Literárny cirkus K.K. Bagalu. Nasledovať bude ukážka z hry Armagedon na Grbe v podaní Astorky (Zita Furková a Peter Šimun). Večer po šiestej sa začne beseda, na ktorú príde česká autorka Petra Hulová a Pál Závada z Maďarska, Magdaléna Tulli z Poľska a Monika Kompaníková od nás. Budú uvažovať, ako sa zmenili stredoeurópske krajiny. Večer o ôsmej bude prvá beseda s víťazom súťaže Anasoft litera 2015. Potom bude koncert (Tomáš Sloboda a Sounds like this). Okrem tohto je v programe ešte veľa ďalších podujatí, treba si dobre pozrieť podrobný program. Je to totiž príležitosť opäť sa trocha zblížiť so slovenskou literatúrou, ale nazrieť aj do svetovej.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ