Dni slovenskej literatúry o Slobodovi aj o slobode

Martina Šimoňáková | 08.10.2015 08:58
Veronika Šikulová Foto: ,
Veronika Šikulová sa počas Dní slovenskej literatúry predstaví po prvý raz ako laureátka ocenenia Anasoft litera.
Pútavé debaty, autorské čítania, stretnutia so spisovateľmi prinesie festival Dni slovenskej literatúry, ktorého vrcholová fáza sa začína v Bratislave vo štvrtok 8. októbra a potrvá do nedele. Výnimočná pozornosť patrí spisovateľovi Rudolfovi Slobodovi, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi rozhodol opustiť svet.

„Rudo Sloboda je veľmi významným prínosom pre slovenskú literatúru a pre kultúru vôbec, preto sme sa rozhodli, že mu vzdáme poctu, spomenieme si na neho. Má veľa zaujímavých a ešte dostatočne aj neocenených vecí, takže sme to chceli vyniesť na svetlo,“ vysvetľuje Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra.

Slovenská literatúra v širšom kontexte

Koncept Dní slovenskej literatúry spája rôznych „hráčov“ aktívne pôsobiacich na domácej literárnej scéne ako Bratislavský knižný festival Brak, vydavateľstvo Kolomana Kertésza Bagalu s autorskými čítaniami Čau o piatej či festival Vlna naživo. Oficiálne festival otvorí o 17.¤h v Galérii Medium vernisáž výstavy Poe(vi)zia. „Výstava je jedinečnou a prelomovou udalosťou v slovenskej poézii a zároveň vo výtvarnom umení. Prináša diela, ktorých prioritou je poézia,“ uvádzajú organizátori.

Porozumenie pohľadajú slovenskí básnici Peter Šulej a Michal Habaj s poľským autorom Zbignievom Machejom a tureckými spisovateľmi Haydarom Ergulenom a Gulcem Besarom v piatok o 10.¤h počas prekladateľského workshopu, ktorý zakončí spoločné čítanie pod názvom Od Visly po Bospor.

Možnosť zažiť literatúru naživo prinesie Nočná literárna šichta v Galérii Medium. „Pôjde o reťazové čítanie, ktoré sa začne o ôsmej a skončí sa o polnoci, a malo by vystúpiť viac ako dvadsať prozaikov alebo básnikov. Bude to medzinárodné obsadenie,“ uviedol básnik a spoluorganizátor Peter Šulej. Návštevníci festivalu tiež spoznajú svet poézie Jána Tazberíka, Borisa Brendzu a Štefana Cifru a budú sa môcť započúvať do Hodinky hororu pri autorskom čítaní Filipa Červenáka z debutovej knihy Príbehy spod kiltu.

V sobotu sa v KC Dunaj dostanú k slovu aforizmy Tomáša Janovica, Vlada Jančeka a Tomáša Uleja, Pišta Vandal sa so svojimi hosťami Ivanom Štrpkom, Jánom Štrasserom, Lyrikom, Katarziou a Marošom Hečkom bude baviť na tému hudobných textov a večer zakončí o 20.30¤h koncert Katarzie.

K vzácnemu prepojeniu súčasne prebiehajúcich podujatí – Dní slovenskej literatúry a Bielej noci – dôjde v sobotu o 19.¤h v Galérii Medium, kde bude prebiehať vizuálno-hudobná punk noise performance ilustrátorky Daniely Olejníkovej a audiovizuálna interaktívna performancia Richarda Kittu.

Sloboda ako tmel

„Písal tak, ako nikto nepísal. Civilne a otvorene hovoril o veciach, o ktorých sa druhí neodvážili hovoriť. Odkrýval sám seba, nemilosrdne niesol kožu na trh a popritom hovoril veci, ktoré boli tabu aj spoločensky. Samozrejme, že bol zaujímavý aj jeho spôsob písania – prúd vedomia, sebaodhaľovanie, v ktorom zaznievali zaujímavé myšlienky a súdy. Príbehy človeka vtiahli do hry úplne hlboko. Vedel zájsť pod kožu,“ hovorí o spisovateľovi Rudolfovi Slobodovi Miroslava Vallová.

Práve Rudolf Sloboda a aj samotná sloboda sa stali tmelom medzi jednotlivými podujatiami Dní slovenskej literatúry. V nedeľu v Starej tržnici si Rudolfa Slobodu pripomenú o 14.30¤h Dušan Dušek, Juraj Nvota a Dušan Hanák, ktorí porozprávajú o svojich zážitkoch so spisovateľom. Úryvky zo Slobodovej tvorby zaznejú v podaní Zity Furkovej, Petra Šimuna, Rebeky Polákovej a Ľuba Bukového a predstaví sa Tomáš Sloboda so svojou skupinou Sounds Like This.

Festival prinesie diskusie o slobode, o tom, či je slobodný prístup k literárnym dielom v rozpore s autorskými právami, Michal Havran sa spýta svojich hostí Petry Hůlovej, Magdaleny Tuli, Pála Závadu a Moniky Kompaníkovej, či sme slobodní a vyvrcholením Dní slovenskej literatúry bude o 20.¤h exkluzívna beseda s víťazkou Anasoft litera Veronikou Šikulovou, ktorú hudobne podporí Marián Varga.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ