Zomrel spevák David Bowie, podľahol rakovine

ČTK, Pravda.sk | 11.01.2016 08:14
David Bowie Foto: ,
Spevák David Bowie.
Vo veku 69 rokov zomrel britský hudobník David Bowie. Stanici BBC to potvrdil jeho syn.

Legendárny rocker len pred pár dňami, presne v deň svojich 69. narodenín, vydal nový album. Novátorský spevák, skladateľ a herec zomrel na rakovinu. Potvrdilo to aj oficiálne vyhlásenie na jeho stránke na Facebooku.

David Bowie nahral ďalší majstrovský kúsok.
Herec a spevák David Bowie a herečka Patricia...
+15Britský hudobník David Bowie.

„David Bowie umrel pokojne v kruhu svojej najbližšej rodiny po osemnásťmesačnom boji s rakovinou. Určite mnohí z vás budú zdieľať smútok z jeho odchodu, ale zároveň vás prosíme o rešpektovanie súkromia rodiny v čase trúchlenia,“ píše sa na oficiálnej facebookovej stránke.

Život a zásluhy na hudobnom poli tohto peváka a herca, ktorého kariéra trvala vyše štyri desaťročia, oslávi koncert v Carnegie Hall, ktorý organizátori ohlásili len pár hodín pred jeho smrťou.

Bowieho najlepšie vystihujú dve slová – priekopník a experimentátor. A to nielen v hudbe. Dávno predtým, ako extravagantná Lady Gaga „šokovala“ svojím preoblečením za muža, sa Bowie objavil na obale svojho albumu The Man Who Sold The World s dlhými zakrútenými prameňmi vlasov, v ženských šatách a čižmičkách. To sa písal rok 1971. Bowie v tomto období stál pri zrode glam rocku a na ďalšom z albumov sa zase prevtelil do androgýnneho mimozemšťana Ziggyho Stardusta, ktorý bol prototypom rockovej hviezdy. V tom čase Bowie provokoval aj tvrdením, že je bisexuál. Vtedy to bolo celkom odvážne tvrdenie. Podľa Bowieho mu uškodilo najmä v puritánskej Amerike, kde úvahy o jeho orientácii nadlho zatienili jeho hudobné aktivity.

Bowie počas svojej kariéry experimentoval s rôznymi hudobnými štýlmi a v mnohých patril k priekopníkom. A v čase, keď ešte mnohí z jeho kolegov nevideli potenciál internetu, on vydal svoj singel Telling Lies (1997) iba na webe. A jeho album hours… (1999) bol k dispozícii najskôr na internete, až potom v podobe CD. A to už bol Bowie v tom čase tri roky členom klubu veteránov – Rokenrolovej siene slávy.

Bowie netajil, že v istom období života si tykal s drogami. „Drogy sú veľkou súčasťou rockovej skúsenosti. Som rád, že som to všetko skúsil, ale neodporúčal by som to. Väčšina mojich dobrých albumov vznikla, keď som bol čistý,“ povedal britskému denníku The Sun.

Bowie sa utiahol do ústrania v roku 2004, keď ho na turné začali trápiť problémy so srdcovou tepnou, dokonca prekonal infarkt. Vtedy vyhlásil, že si od nahrávania a koncertovania chce odpočinúť.

V roku 2013 však hudobný chameleón opäť prekvapil celý svet. V deň svojich šesťdesiatych šiestych narodenín vypustil nový singel Where Are We Now. Nádherná skladba s melancholickým videoklipom z jeho obľúbeného Berlína bola prvým príbehom čerstvého albumu The Next Day. Albumu, ktorý potvrdil, že David Bowie navždy patrí do hudobného sveta.

Len pred pár dňami, 8. januára, na svoje 69. narodeniny, vydal nový, v poradí už 25. štúdiový album s názvom Blackstar. Najnovšie dielo, obohacujúce jeho rozsiahlu a inovatívnu tvorbu, sa stretlo s priaznivou odozvou kritikov.

V roku 1992 sa oženil so somálskou modelkou Iman počas súkromného obradu v Lausanne. V roku 2000 sa im narodila dcéra Alexandria „Lexi“ Zahra. Manželia spoločne žili striedavo v New Yorku a Londýne. Iman bola jeho druhou manželkou, z prvého zväzku s Angie Bowie má spevák syna Zowieho.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ