V SNG sa začína rekonštrukcia, výstavy budú naďalej

SITA | 17.01.2016 17:07
SNG, Slovenská národná galéria, vizuál,... Foto:
Takto by mala vyzerať Slovenská národná galéria po skončení rekonštrukcie (vizuál).
Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave by sa mala začať riešením najakútnejších problémov.

Sídlo Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave sa po rokoch dočká rekonštrukcie. Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá 28. decembra podpísala zmluvu s dodávateľom stavebných prác a 18. januára SNG odovzdá stavenisko, agentúru SITA o tom informovala šéfka SNG A. Kusá. Zdôraznila, že národná galéria bude pokračovať vo výstavách a programoch v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra. Výstavy sú v SNG aj v tomto roku prístupné bezplatne. Galéria bude o rekonštrukcii, ale aj o svojom výstavnom pláne na rok 2016 podrobne informovať koncom januára.

Vláda odsúhlasila rekonštrukciu SNG 16. decembra 2015. Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá prijala správu o odsúhlasení rekonštrukcie s úľavou. V reakcii pre SITA na odobrenie financovania a časového posunu rekonštrukcie, obnovy a modernizácie areálu národnej galérie v Bratislave 16. decembra okrem iného upozornila, že „budova začala veľmi viditeľne a nebezpečne chátrať. Keďže bola rekonštrukcia areálu prioritou pána ministra, verili sme, že celý proces dobre dopadne“. Ako dodala Kusá, „rekonštrukcia SNG je jednou z najväčších investícií rezortu kultúry a na jej konci by mal byť moderný a divácky prístupný kultúrny areál“. „Myslím si, že je to veľmi dobrá správa pre slovenskú kultúru a Slovenskú národnú galériu,“ povedal pre médiá na odsúhlasení financovanie rekonštrukcie vládou minister kultúry Marek Maďarič.

Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave by sa mala začať riešením najakútnejších problémov, napríklad opravou premostenia, ktoré je v zlom technickom stave a zatvorili ho pred takmer 15 rokmi, 1. marca 2001. Projekt rekonštrukcie je vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH a uskutočniť sa má počas 36 mesiacov v rokoch 2016 až 2018. Celková cena je výsledkom elektronickej aukcie a jej oprávnenosť potvrdil znalecký posudok. Užšiu súťaž s kritériom najnižšej ceny na stavebné práce vyhrala v elektronickej aukcii spoločnosť Hornex, a.s. – líder skupiny dodávateľov. Obstarávacia cena zahŕňa päť položiek: zmluvu o dielo – stavebné práce (45,6 mil. eur s DPH), špeciálny dozor investora (649 800 eur s DPH), bezpečnostný projekt, ktorý nebol predmetom súťaže ani znaleckého posudku (1 657 254 eur s DPH), autorský dozor (369 184 eur s DPH) a záverečné revízie a projekt skutočného vyhotovenia (442 699 eur s DPH).

Vláda v októbri 2013 schválila rekonštrukciu SNG za necelých 39,6 mil. eur s DPH, pričom rekonštruovať sa malo v rokoch 2013, resp. 2014 až 2016. Následne sa však začala približne rok trvajúca verejná súťaž, ktorá vyvrcholila elektronickou aukciou. V elektronickej aukcii 17. decembra 2014 zvíťazil uchádzač, ktorý ponúkol sumu 38 miliónov bez DPH (45,6 mil. eur s DPH), čiže o päť miliónov vyššiu, ako schválila vláda. Túto najnižšiu cenu ponúkla v aukcii skupina dodávateľov Hornex a Zipp. Napriek výsledku verejnej súťaže sa MK SR medzinárodnú súťaž na rekonštrukciu SNG rozhodlo neukončiť. Rozhodlo, že nechá posúdiť vládou schválenú obstarávaciu cenu rekonštrukcie SNG, ktorá by mala zohľadniť aj aktuálnu cenovú úroveň podľa platného indexu stavebných prác. Súdnoznalecký posudok v závere roka 2015 potvrdil, že náklady na rekonštrukciu SNG sú vyššie ako pôvodná obstarávacia cena (32 960 000 eur bez DPH), ktorú schválila vláda v roku 2013. Celkovú rekonštrukciu SNG začali plánovať v roku 2001 za čias ministra kultúry Milana Kňažka, v roku 2002 ju schválila vláda.

SNG, ktorá dlhodobo organizuje v hlavnom meste výstavy iba v časti svojho areálu – v Esterházyho paláci na Nám. Ľ. Štúra, sa na začatie rekonštrukcie pripravila už v roku 2013. Do Hurbanových kasární na Kollárovom námestí vysťahovala všetky objekty, ktorých sa rekonštrukcia týka.

Projekt obnovy sídla SNG je rozdelený na etapy: premostenie, Vodné kasárne, nový depozitár galérie, administratívna budova a nové expozície. Okrem čiastočnej alebo úplnej rekonštrukcie, prípadne dostavby alebo prestavby existujúcich objektov SNG na Rázusovom nábreží a uliciach Riečna či Paulínyho by sa mali postaviť dve nové budovy – centrálny depozitár a viacúčelová hala. Ako sa uvádza v oznámení o výsledku verejného obstarávania na rekonštrukciu SNG zverejnenom vo vestníku verejného obstarávania 13. januára 2016, „Výsledná stavba má zabezpečiť primerané podmienky pre všetky činnosti vyplývajúce zo zriaďovacej listiny SNG ako vrcholnej zbierkotvornej, vedecko-výskumnej, metodickej a kultúrno-vzdelávacej inštitúcie s celoštátnou pôsobnosťou v oblasti galerijnej činnosti v Slovenskej republike. To znamená primerané priestory pre expozície, všestrannú ochranu a správu najvýznamnejších diel slovenského výtvarného umenia, miesto pre spoločenské a kultúrne programy, špecifické pracoviská a ich administratívne a technické zázemie a bezproblémové fungovanie inštitúcie so všetkými súvisiacimi činnosťami“. Rekonštrukcia má priniesť aj viacero pozitívnych prínosov pre centrum hlavného mesta, areál národnej galérie sa viac prepojí so životom centra Bratislavy a ponúkne nové služby jej obyvateľom a návštevníkom. Podrobnosti o rekonštrukcii možno nájsť na webstránke Slovenskej národnej galérie – www.sng.sk/…ekonstrukcia.