Recenzia: Uväznení a nahí

Soňa J. Smolková, divadelná kritička | 23.01.2016 16:00
Dominika Kavaschová a  Matúš Kvietik Foto:
Dominika Kavaschová a Matúš Kvietik v hre Stip-tease.
Bývalým spolužiakom z VŠMU bolo smutno za spoločnou tvorbou, preto sa nechali dobrovoľne uväzniť a vyzliecť donaha.

V priestore Trezora bratislavského Divadla Astorka Korzo '90 naštudovali jednoaktovku poľského dramatika Słavomíra Mrożka Strip – tease.

Absurdná dráma po novom

Dvaja muži sú za nevysvetliteľných okolností uväznení v malej miestnosti. „Spoločnosť“ im robí len ženská Ruka. Bez jediného slova, ale o to dôraznejšie ich Ruka šikanuje, zastrašuje, obmedzuje a napokon zbavuje práv. Absurdný príbeh plný elegantného slovného humoru je jednoznačnou metaforou na totalitné režimy. Otázkou však je, či je aktuálny a prenosný aj do súčasnosti.

Režisér Michael Vyskočány a dramaturgička Andrea Bučková sile Mrożkovho raného textu dôverovali. Našťastie, nie bezvýhradne. Súčasnú diktatúru nevidia ako politickú, ale ako informačnú. Je ňou hystéria katastrofických správ, hoaxy, neoverené informácie, klamstvá. Inscenáciou sa pýtajú, či sa im dá uniknúť, vymaniť sa z ich vplyvu a prekonať strach, ktorý zámerne vytvárajú.

Pravdaže, táto interpretácia nevyhnutne vyžadovala úpravu. Okrem aktualizácie, ktorá do textu pridáva napríklad zmienky o moderných technológiách, inscenácia prichádza aj s radikálnejšou úpravou. Diktátorskej Ruke tvorcovia pripísali text a pridali príťažlivé telo, tvár a hlas Dominiky Kavaschovej.

Informačný cukor a bič

Je to práve ona, ktorá v nápadnej parochni s výrazným líčením a kostýmom na scéne prvá púta pozornosť. Ona je tou príťažlivou mediálnou tvárou, televíznou moderátorkou, bulvárnym titulkom v novinách, šteklivou fotkou, všetkým, čo nás núti čítať, pozerať a uveriť. Kavaschovej expresívny prejav vnáša do inscenácie silnú energiu. Uväznenými mužmi manipuluje, útočí na ich pudy a zároveň ich prísne trestá za pokusy utiecť.

Ruke však tvorcovia pripísali aj text J. P. Sartra, ktorý je kľúčom k ich interpretácii. Všetci máme len tú slobodu, ktorú si vyberieme. V postavách uväznených mužov sa predstavili Matúš Kvietik a Braňo Mosný. Dvaja univerzálni muži v sivých oblekoch sú vo svojich prístupoch k situácii rozdielni. Prvý z nich bojuje, kladie odpor, snaží sa vymaniť a oslobodiť z područia. Za trest je zbitý, ponížený a vyzlečený donaha. Kvietik hrá svoju postavu energicky a bez snahy o dodatočnú karikatúru. Jeho náprotivok predstavuje Braňo Mosný. Ten, naopak, neprotestuje, nevzdoruje a Ruke svoje oblečenie odovzdáva dobrovoľne.

Hoci tvorcovia zaujímavo reinterpretovali absurdný text a v inscenácii s novým významom pracovali veľmi elegantne, inscenácia nemá ambíciu šokovať. Príjemná divadelná hodina je zábavná, ponúka kvalitné výkony mladých hercov aj jasnú interpretáciu. Skutočne silnú divadelnú výpoveď však mladí tvorcovia iste ešte len prinesú. Majú na to všetky predpoklady.

Hodnotenie Pravdy
3 a pol hviezdičky z 5

  • Słavomír Mrożek: Strip – tease / réžia: Michael Vyskočáni / úprava a dramaturgia: Andrea Bučková / scéna a kostýmy: Zuzana Hudáková / hrajú: Dominika Kavaschová, Matúš Kvietik, Braňo Mosný

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ