Kultová knižná edícia STOPY sa vrátila

Martina Šimoňáková, Pravda | 23.01.2016 12:00
Od roku 1964 pútali čitateľov príbehmi o priateľstve a odvahe v mayovkách o Vinnetouovi a jeho bratovi Old Shatterhandovi, prinášali napätie s Agathou Christie a podnikali s čitateľom dobrodružné cesty spolu s Julom Vernom či Jackom Londonom.

Knižná edícia STOPY vychovala za 26 rokov vychádzania generácie čitateľov a po dvadsaťpäťročnej odmlke sa vrátila na pulty obchodov.

Legenda pokračuje

Charakteristická obálka pôsobí ako časostroj a vracia čitateľov do detských čias, keď v sebe objavovali lásku k literatúre prostredníctvom slávnych kníh. Za jej vzhľadom stáli významní slovenskí ilustrátori ako Teodor Schnitzer, Vladimír Machaj či Peter Klúčik. K myšlienke obnovy tradičnej edície, ktorá zapĺňala rodinné knižnice, priviedla vydavateľstvo SPN – Mladé letá práve príležitosť 65. výročia vydavateľstva Mladé letá. Stelesnením tohto návratu je vydanie slávneho, už 133 rokov starého pirátskeho príbehu v románe Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. „Inšpiroval celé generácie čitateľov túžiacich po úniku zo všednej reality, o snoch a dobrodružstvách a zároveň bol podnetom na vznik mnohých filmových a divadelných spracovaní,“ vraví Andrea Töröková, obchodná riaditeľka vydavateľstva SPM-Mladé letá, pričom za grafickým návrhom obálky aktuálneho vydania stojí Svetozár Králik.

Ostrov pokladov. Foto: SPN
Stopy 3D 2 Ostrov pokladov.

Edícia kníh STOPY a rovnako aj román Ostrov pokladov majú aj po rokoch potenciál uloviť si svojich čitateľov. „Napínavá plavba na plachetnici, vzbura na lodi, chladnokrvní piráti a boj o ukrytý poklad má všetky predpoklady zaujať aj dnešných mladých čitateľov. Patrí medzi najlepšie diela klasickej dobrodružnej literatúry,“ uviedla Töröková. Vydavateľstvo išlo do tohto projektu so zásadnou myšlienkou, aby deti a mladí ľudia čítali knihy. „Najdôležitejšie je, aby mali na výber a ak na trhu nájdu aj knihy, ktoré pretrvali mnohé generácie, je predpoklad, že ich fantázia a vnímanie sveta sa rozšíri a že si vyberú svojho obľúbeného autora a žáner. Dúfame, že návrat edície STOPY zaujme nielen staršiu generáciu, ale že sa nadšenie rodičov prenesie aj na -násťročných.“

Nájdu sa dobrodruhovia?

Edícia STOPY nie je len o nostalgii, hoci sa pri kontakte s knihou mnohým začnú vynárať spomienky, ale má ambíciu byť rôznorodým sprievodcom zákutiami svetovej literatúry s dielami, ktoré vyšli pred desiatkami rokov, vďaka svojej nadčasovosti však dokážu stále pracovať s fantáziou čitateľa. Román Ostrov pokladov vyšiel pod hlavičkou STOPY ešte minulý rok a vydavateľstvo sa stretlo zatiaľ s pozitívnymi ohlasmi. „Čitatelia za 25 rokov od posledného vydania dospeli a sami majú deti vo veku, v ktorom tieto knihy čítavali. Kniha pre nich predstavuje návrat do detstva a spolu s ňou sa im vracajú spomienky na časy, keď sa nevedeli odtrhnúť od pútavých príbehov. Svet kníh im umožnil prežívať dobrodružstvá, ktoré vtedajšie technológie neumožňovali,“ vysvetľuje obchodná riaditeľka vydavateľstva.

Edícia STOPY sa vydala na svoju pestrú dobrodružnú cestu a isté je, že sa vo farebnom pásiku nad nápismi STOPY objavia už čoskoro aj mená autorov ako Edgar Rice Burroughs, Karl May, James Fenimore Cooper, Arthur Conan Doyle či Thomas Mayne Reid.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ