Príbeh Harryho Pottera pokračuje

Roberta Tóthová | 12.02.2016 09:03
Jamie Parker ako Harry (vľavo), Paul Thornley... Foto:
Na javisku londýnskeho Palace Theatre sa v divadelnom pokračovaní príbehu o čarodejníkovi Harrym Potterovi predstavia herci Jamie Parker ako Harry (vľavo), Paul Thornley alias Ron a jeho manželku Hermionu stvárni Noma Dumezweniová.
Od uvedenia knihy Harry Potter a dary smrti, ktorou sa uzavrel vyčerpávajúci, sedem rokov trvajúci boj čarodejníckeho učňa s "tým, koho netreba menovať", uplynulo už osem rokov. Celkom nový príbeh o Harrym Potterovi sa najnovšie dostane na javisko londýnskeho divadla Palace Theatre a vyjde aj knižne.

Autorkou scenára hry Harry Potter a prekliate dieťa, ktorá je rozdelená do dvoch častí, je spisovateľka kultovej knižnej série J. K. Rowlingová a dramatik Jack Thorne. Rowlingová vzbudila očakávania fanúšikov už pred tromi rokmi, keď prezradila, že má v úmysle oživiť Harryho Pottera práve formou divadelnej hry.

Tvorcovia zdôrazňujú, že v žiadnom prípade nepôjde o prequel, ich príbeh pokračuje devätnásť rokov po tom, čo čarodejník Harry opustil rokfortskú strednú školu. Harry definitívne dospel, zamestnal sa na Ministerstve Mágie a je hrdým otcom troch synov. Ani dnes však nie je ľahké byť Harrym Potterom… Na jeho najmladšieho syna Albusa sa zvalí váha „rodinného dedičstva“ a obaja, otec aj syn, musia čeliť ľadovej pravde. Výnimočne sa totiž stane, že minulosť a prítomnosť pretečú do jednej hmoty a temnota sa vyplaví z tých najnepravdepo­dobnejších mi­est…

„Pokračovanie príbehu vďačí za svoju existenciu skupine správnych ľudí, ktorí prišli so skvelým nápadom, ako prezentovať Harryho Pottera na javisku. Som si istá, že keď ľudia uvidia predstavenie, pochopia, prečo sme sa rozhodli vyrozprávať príbeh práve touto cestou,“ prezrádza spisovateľka na stránke pottermore.com.

Tí, ktorých pokračovanie Harryho príbehu zaujíma, ale nemajú možnosť vidieť ho v londýnskom divadle, nemusia mať hlavu v smútku. Scenár vychádza knižne aj ako elektronická kniha, deň po premiére divadelnej hry 31. júla, a teda symbolicky na Harryho narodeniny.

„J. K. Rowlingová a jej tím dostávali mnoho správ od fanúšikov, ktorí nemôžu prísť do Londýna a vidieť predstavenie, no radi by si prečítali hru v knižnom formáte, a tak sme sa rozhodli umožniť im to,“ objasnil rozhodnutie vydavateľ David Shelley.

Študentov Harryho, Rona a Hermionu si nik nepredstaví inak ako mladých filmových hercov Daniela Radcliffa, Ruperta Grinta a Emmu Watsonovú, v divadle ich však vystriedajú herci v strednom veku. Na obsadenie hry, ktoré sa od toho filmového zásadne líši, dohliadala aj samotná spisovateľka. Dospelák Harry Potter sa na javisko postaví ako herec Jamie Parker a manželský pár Hermionu a Rona stvárni herečka afrického pôvodu Noma Dumezweniová a Brit s hrdzavými vlasmi Paul Thornley.

Najočakávanejšia britská hra roka prekonala rekord westendskej divadelnej scény už v decembri. V priebehu jedného dňa sa predalo 175-tisíc vstupeniek a tí šťastlivci, ktorým sa lístky ušli, sa budú môcť rozhodnúť, či chcú vidieť oba diely predstavenia naraz, alebo si zážitok rozložia na viac dní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ