Zomrel Ľubo Zelina, maliar bez štetca

Jakub Prokeš, Pravda | 18.02.2016 23:26
Ľubo Zelina a jeho dielo Continuum. Foto:
Ľubo Zelina a jeho dielo Continuum.
Maliar Ľubo Zelina (72) práve zomrel v Bratislave. Jeho úmrtie pred niekoľkými minútami oznámila redakcii Pravdy jeho manželka Zuzana Hložníková.

Ľubo Zelina vstúpil na slovenskú výtvarnú scénu koncom šesťdesiatych rokov ako absolvent ateliéru monumentálnej maľby u profesora Petra Matejku. Patril medzi najvýraznejších žiakov a predstaviteľov jeho – tzv. Matejkovej školy.

Maliar Ľubo Zelina bol známy tým, že pri tvorbe často odkladal štetce a obrazy dotváral spontánne, priamo rukami. Prečo tvoril práve takto vysvetľoval pre čitateľky a čitateľov Pravdy vo veľkom rozhovore, ktorý vyšiel iba nedávno – na začiatku januára. Rozhovor mal titul Maliar bez štetca a do redakcie naň prišlo veľa pozitívnych ohlasov. Bol to zároveň jeho posledný rozhovor pre médiá. Spomínal v ňom aj na profesorov Vincenta Hložníka a Petra Matejku, na to aké tajomstvá ho čakali v ateliéri Francisa Bacona a vysvetľoval tiež, prečo v poslednom čase maľuje iba čiernou a bielou hoci jeho typické obrazy sú plné žiarivých farieb.

Akademický maliar Ľubo Zelina žil a tvoril v Bratislave, ale pravidelne aj v Benátkach a Paríži.

V roku 2014 mu Fond výtvarných umení udelil cenu za rozsiahle celoživotné dielo v oblasti monumentálnej i komornej maľby a tiež za dlhoročnú spoluprácu s fondom. V roku 2013 získal cenu Spolku výtvarníkov Slovenska za výnimočný prínos v oblasti umeleckej tvorby a podporu spolkových aktivít.

zväčšiť Maliar Ľubo Zelina s obrazom Françoise... Foto: ANTON FIALA
Ľubo Zelina Maliar Ľubo Zelina s obrazom Françoise Saganová. Máte rada Brahmsa?

Diela slovenského výtvarníka Ľuba Zelinu sú zastúpené v galériách a súkromných zbierkach na Slovensku i v cudzine. Vystavoval vo Francúzsku, v Taliansku, Španielsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, vo Veľkej Británii, v USA, Kanade, Mexiku, Poľsku, Maďarsku, vo Švajčiarsku či v Spojených arabských emirátoch.

Posledná rozlúčka s Ľubom Zelinom bude vo štvrtok 25. februára o 12. h na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ