Zuzana Piussi dokončila dokument Ťažká voľba

SITA | 20.02.2016 09:00
FILM: Krehká identita Foto: ,
Režisérka Zuzana Piussi.
Snímka slovenskej filmárky približuje život v systéme, kde sa vládne tým najlepším z pokleslých spôsobov.

Slovenská režisérka a dokumentaristka Zuzana Piussi dokončila snímku Ťažká voľba. Celovečerný film približuje život v systéme, “kde sa vládne tým najlepším z pokleslých spôsobov”. Koncept spolu s autorkou pripravili Vít Janeček a Ivan Ostrochovský.

„Film sme začali nakrúcať pred dvoma rokmi a pracovali na ňom siedmi kameramani. Po roku a pol sme film dotáčali, aby sme sa na materiál mohli pozrieť s odstupom času a dať z neho preč všetko, čo časom zostarlo. Po dvoch rokoch sme začali strihať a snažili sme sa film urobiť tak, aby sme ukázali poetiku politického systému, ktorú väčšina ľudí nevníma, ostáva skrytá,“ povedala o filme Piussi, podľa ktorej niektoré veci je najlepšie vidieť v časozbernom sle­de.

Dokument Ťažká voľba si všíma správanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sleduje prípravy na stretnutia s občanmi a diskusie. „Vychádzali sme zo svetovej štatistiky, ktorá hovorí, že sa zhoršujú pozície zastupiteľskej demokracie. Spočíva to v poklese dôvery vo volených zástupcov. Graf zostavený Svetovým ekonomickým fórom ukazuje pokles volebnej účasti za posledného polstoročia o 20 percent. Film sa zaoberá týmto fenoménom, najprv na pozadí prezidentských volieb a potom parlamentných volieb, ktoré ešte stále trvajú,” priblížila 44-ročná filmárka.

Snímku uvedú v premiére 27. februára v bratislavskom klube A4 – nultý priestor. Dokument následne premietnu v ďalších štyroch mestách. Záujemcovia a záujemkyne si ho budú môcť od 1. marca pozrieť aj na internete.

Zuzana Piussi vyštudovala réžiu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Spolupracovala s divadlom Stoka a súbormi Disk a Hubris. Je spoluzakladateľkou Divadla Skrat, v ktorom dodnes pôsobí. Na filmovom plátne debutovala v roku 2005 snímkou Anjeli plačú, ktorý na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava získal cenu divákov. Medzi jej ďalšie snímky patria Stoka – Epilóg (2007), Koliba (2009), Hrdina našich čias (2010), Nemoc tretej moci (2011), Muži revolúcie (2011), Od Fica do Fica (2012) či Krehká identita (2012).

Plánované projekcie snímky Ťažká voľba: 27. februára – Bratislava, A4 – nultý priestor 27. februára – Banská Bystrica, Záhrada 28. februára – Bratislava, Flame Music Bar

  1. marca – Trnava, Watch & Think
  2. marca – Bratislava, Foajé
  3. marca – Martin, Mestská scéna
  4. marca – Žilina, Stanica Žilina-Záriečie