Začína sa trojdňový maratón plný pohody

Pravda, Vladimíra Gahérová | 07.07.2016 08:33
Denmark Roskilde Festival Foto: ,
K veľkým štvrtkovým menám nepochybne patrí britská speváčka PJ Harvey.
Prvá dáma svetovej alternatívy, punkový cirkus či krst nového CD. Aj toto čaká návštevníkov Pohody počas jej prvého dňa.

Brány trenčianskeho letiska sa otvoria vo štvrtok od 14. h. Najväčší domáci letný hudobný festival pod holým nebom tento rok slávi už 20. narodeniny. A začína sa oslavou – v tomto prípade koncertom Bratislava Hot Serenaders, spojeným s krstom ich nového albumu. Orchester, ktorý sa inšpiruje najmä džezovou hudbou z 20. a 30. rokov minulého storočia, nie je na Pohode nováčikom. Naposledy tu v roku 2013 koncertne vzdali hold nesmrteľným piesňam Františka Krištofa Veselého, ktorého hlas verne zastúpil Milan Lasica. Slovenský humorista nebude na pódiu chýbať ani tentoraz a okrem spevu sa zhostí aj čestnej úlohy krstného otca.

Ťažké témy v ľahkom šate

K festivalovým "navrátilcom“ patrí aj newyorská formácia Gogol Bordello, ktorá sa o 20. h predstaví takisto na hlavnom pódiu. "Bola to najbrutálnejšia tancovačka, akú som na Pohode zažil. Bolo to ako hodinový tréning s krutým trénerom crossfit,“ uviedol na margo koncertu z roku 2006 na stránke festivalu Michal Sládek z organizačného tímu festivalu.

Skupinu založil roku 1999 rodák z Ukrajiny Eugene Hütz, ktorý emigroval do USA. Od vzniku kapely sa v nej vystriedalo množstvo hudobníkov, no väčšinu z nich spájalo to, že museli opustiť svoj domov, zväčša to boli krajiny východnej Európy. Hudba Gogol Bordello je preto typická spájaním punku s prvkami folklórnej hudby či rómskeho temperamentu. "Naša hudba neznie, akoby patrila k tej alebo onej krajine, ale akoby pochádzala z krajiny, ktorú sme sami vytvorili,“ povedal Hütz magazínu Rolling Stone. Za neviazanou zábavou, ktorú Gogol Bordello predvádzajú na pódiu, sa skrývajú texty, ktorým dominujú sociálne témy či život imigrantov. Z kritiky spoločnosti nepoľavili ani na poslednom albume Pura Vida Conspiracy, ktorý vydali v roku 2013.

PJ Harvey a jej poézia reality

Ťažším témam sa nevyhýba ani britská speváčka, skladateľka a multiinštrumen­talistka PJ Harvey. Po tom, ako v roku 2011 vydala album Let England Shake (a následne zaň získala už druhú Mercury Prize), začala cestovať a navštívila Kosovo, Afganistan aj Washington DC. Výsledkom jej cesty bol okrem básnickej prvotiny The Hollow of the Hand aj deviaty štúdiový album The Hope Six Demolition Project. Jeho názov odkazuje na projekt americkej vlády Hope VI, ktorého cieľom je zbúrať domy v častiach s vysokou kriminalitou.

Z potvrdenia účasti britskej hudobnej poetky neskrýval radosť ani riaditeľ festivalu Michal Kaščák: "Je to naozaj jedno z hudobných stelesnení podstaty nášho festivalu. Keby som mal vymenovať päť mien, ktoré charakterizujú to, o čo nám s festivalom ide, tak by určite medzi nimi bolo aj meno PJ Harvey.“ Boli to práve pozitívne referencie na trenčiansky festival, ktoré nakoniec viedli k tomu, že PJ Harvey predĺžila svoje koncertné turné o jeden deň a zakončí ho dnes o 22.30 h na Pohode.

Aj keď medzi jednotlivými koncertmi budú takmer hodinové pauzy, o hudobnú nádielku núdza nebude. Postará sa o ňu holandská ska-rocková kapela Bazzookas so svojím žltým školským autobusom, ktorý premení na pojazdné pódium. Areálom tak počas koncertných prestávok bude znieť zmes bicích, basy, gitary, klávesov či silnej dychovej sekcie v zostave trombón, trúbka a saxofón. Slovenská mobilná kapela Funny Fellows sa však konkurencie zo strany Holanďanov báť nemusí. Aj tento rok sa zodpovedne zhostia úlohy budiť každé ráno rozospatý festivalový dav.

Na Radiohead zabudnite

Štvrtkový program na hlavnom pódiu sa vystúpením PJ Harvey nekončí. Pohoda 20 MK Selection – takto stroho oznamuje webová stránka festivalu názov programu, ktorý sa začína o pol jednej v noci. Aj keď Anton Repka z organizačného tímu nechcel prezradiť viac, veľa podľa neho napovie aj samotné pomenovanie. Určite by to však nenazýval veľkým prekvapením. "Netreba očakávať, že tam zrazu príde ďalší umelec, nejaké veľké meno, ktoré sme neohlásili a nechali sme si ho v talóne. Podľa mňa je to milé prekvapenie, ale nechcel by som, aby ľudia očakávali, že na nich vyskočia Radiohead alebo niečo podobné,“ dodáva Repka. Rovnaké prekvapenie čaká na festivalových návštevníkov aj v prípade koncertov v Café Kušnierik, mená interpretov si organizátori festivalu zatiaľ nechávajú pre seba.

Trojdňový festival Pohoda ponúkne v piatok a v sobotu aj mená ako Sigur Rós, The Prodigy, Parov Stelar, Flying Lotus, James Blake, Odesza, Róisín Murphy, DJ Shadow, Savages a mnohé iné. Kto si tento rok odkladal kúpu lístka na poslednú chvíľu, odíde naprázdno. Festival hlási: vypredané.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ