Miro Žbirka sa delí o splnené sny

mak, Pravda | 20.09.2016 12:00
Miro Žbirka, Marika Gombitová Foto:
Hosťom koncertov Mira Žbirku je Marika Gombitová.
Producent zo štúdia Abbey Road Rob Cass, spolupracovník skupiny Cream Pete Brown, ale aj speváčka Marika Gombitová sú medzi hosťami aktuálneho česko-slovenského turné Mira Žbirku, ktoré sa začalo minulý týždeň v Prahe.

Dnes sa Žbirka na svojom turné Road to Abbey Road predstaví s rovnako hviezdnou zostavou v Bratislave, vo štvrtok vystúpi v Košiciach. Bratislavský koncert je vypredaný už od mája, na koncert v Košiciach sa v čase uzávierky lístky dali ešte kúpiť.

Na tomto turné sa Žbirka so svojimi fanúšikmi delí o viacero splnených snov. Jedným z nich bolo nahrávanie v štúdiách Abbey Road a spolupráca s tamojšími hudobníkmi. Najskôr na legendárnej londýnskej adrese nahral vďaka narodeninovému darčeku od manželky Katky singel, neskôr celý album Miro práve s hudobníkmi ako Cass či Brown. Vlani sa slovenskému publiku naživo predstavili v komornej atmosfére krstu, teraz so Žbirkom prichádzajú aj do česko-slovenských hál. „V niektorých chvíľach znelo naraz aj päť gitár. Také poňatie síce hrozí absolútnou stratou dynamiky, našťastie všetci muzikanti boli nielen talentovaní, ale tiež disciplinovaní,“ napísal portál idnes.cz o pražskom koncerte, na ktorom okrem Žbirkových piesní publikum potešili aj hity Beatles či kúsky kapely Cream.

Na vyše dvojhodinovom koncerte zneli prvýkrát po rokoch v originálnom obsadení aj duetá s Marikou Gombitovou. „Neviem, či ste to zaregistrovali, ale na pódiu som Mariku poprosil, aby ma poštípala. Nebol som si totiž istý, či sa mi to nezdá,“ povedal Žbirka po koncerte v rozhovore pre novinky.cz.

V Prahe si Gombitová so Žbirkom zaspievali piesne Nespáľme to krásne v nás a V slepých uličkách. K tomu Gombitová pridala jeden zo svojich najväčších hitov Koloseum. Práve hosťovanie Mariky Gombitovej je pre Žbirku veľkým splneným snom, o ktorom hovoril roky. A speváčkin koncertný návrat na pódiá je splneným snom, o ktorý sa Žbirka delí s mnohými fanúšikmi, ktorých má s Gombitovou spoločných. "Všetko bolo dohodnuté, pripravené a nacvičené. Vedel som, že Marika je v šatni, ale keď sa objavila na pódiu, mal som pocit, ktorý sa dá len ťažko opísať. Mnohí neverili a celé tie roky hovorili, že sa to nikdy nepodarí. Ja som stále veril a dúfal. A podarilo sa. Je to fantastický pocit, spievať s Marikou na pódiu po tých dlhých rokoch. Zdalo sa mi, že sa vrátil čas a my sme spolu hrali len prednedávnom. Už sa teším na to, ako si to zopakujeme v Bratislave a v Košiciach na mojich koncertoch, ale aj na Marikinom veľkom narodeninovom koncerte v októbri,“ povedal Žbirka.

Okrem spomínaných hudobníkov Žbirku na tomto turné sprevádza aj bubeník Blair Cunningham, ktorý spolupracoval napríklad s Paulom McCartneym, gitarista Pearse MacIntyre a nechýba Mekyho tradičná kapela v zložení Honza Horáček, Honza Ponocný, Karel Heřman a Aleš Zenkl. Zostavu dopĺňajú speváčky Martha a Magdaléna Šalamounová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ