Žbirka a Gombitová si na javisku stále pristanú

Roberta Tóthová, Pravda | 21.09.2016 16:07
koncert, Miro Žbirka, Bratislava Foto: ,
Očakávaný koncert Mira Žbirku bol pre mnohých fanúšikov udalosťou roka.
Miro Žbirka je na turné Road to Abbey Road s početnou "hudobnou družinou" a v utorok večer sa po koncertoch v Prahe a Ostrave konečne predviedol aj pred bratislavským publikom.

Na vypredanom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu ho privítali nedočkaví fanúšikovia a tešili sa nielen naňho. Žbirka sa totiž postaral o návrat Mariky Gombitovej – speváčka bola jednou z jeho hostí. So svojou princeznou si na pódiu zaspieval po neuveriteľných tridsiatich piatich rokoch.

Hudobník avizoval turné už minulý rok počas krstu posledného albumu Miro. Vybral sa naň nielen predstaviť nové skladby, ale aj poodhaliť svoju cestu do londýnskych štúdií Abbey Road, kde nahrávali svetové legendy ako Beatles či Pink Floyd.

„Neboj sa, to je Bratislava, to sú kamoši,“ spomenul spevák, keď uvádzal na scénu speváčku Magdalenu Šalamounovou, a nemýlil sa. Publikum na hudobníka živo reagovalo, aj keď príležitostí zaspievať si obľúbené hity spolu s ním bolo tentoraz pomenej.

Žbirku sprevádzali jeho „starí známi“ – hudobníci z Čiech aj Británie. Za bicie si sadol Blair Cunningham, ktorý naberal skúsenosti s legendami ako Paul McCartney, Lionel Richie či Mick Jagger. Kapelu doplnili britskí gitaristi Rob Cass a Pearce MacIntyre, Honza Ponocný (gitara) a Aleš Zenkl (basgitara). Klávesy mal pod palcom Honza Horáček.

„Keby nebolo tejto pesničky, kopa vecí by sa nebola prihodila, otvorila mi dvere do Abbey Road,“ prezradil Miro Žbirka, keď odovzdal mikrofón hudobníkovi Robovi Cassovi. Ten odspieval beatlesovku Can’t Buy Me Love.

Cover verziami známych skladieb, medzi ktorými nechýbali hity Let it be či Hey Jude, vzdal Žbirka hold svojmu vzoru – kapele Beatles. Na časy najväčšej slávy so skupinou Modus si nostalgicky zaspomínal v duetách s Marikou Gombitovou. Na pódium prišla v záverečnej tretine koncertu a publikum ju privítalo ako starú známu. Skladby Nespáľme to krásne v nás a V slepých uličkách zneli v ich podaní rovnako ako v čase, keď vznikli. Dokonalá intonácia a oneskorená videoprojekcia mohli vzbudiť dojem, že išlo o playback.

Po spoločných skladbách sa spevák z pódia elegantne vytratil a nechal priestor Gombitovej. Javisko potemnelo, na obrazovke sa zjavila projekcia s antickými sochami a speváčka odspievala skladbu Koloseum. Ponurá melódia a expresívne bicie zahalili štadión zvláštnou, eklektickou tmou, akoby ho preniesli v čase o niekoľko dekád. Gombitová si získala emócie fanúšikov, bola najvýraznejším elementom večera. Bez veľkých gest suverénne zatienila exhibície ostatných hudobníkov.

Jedným zo Žbirkových vydarených prekvapení bola menej známa skladba All My Days z nového albumu Miro. Rytmická oddychovka nadobudla v predvedení „na živo“ expresívnejší tvar, prispeli k tomu výraznejšie gitary a do červena ladená projekcia.

„Kto siaha po hviezdach, ten musí skrotiť strach,“ ozvalo sa v úvode jemnej skladby Fair Play, ktorú napísal Miro Žbirka pre rovnomenný film pred dvomi rokmi a viacerým zaručene naskočili zimomriavky.

Okrem Roba Cassa si zaspieval aj textár Pete Brown, autor anglických textov na albume Miro. Jeho vystúpenie však pôsobilo ako vytrhnuté z kontextu, navyše trochu nudilo. Predviedol skladby kapely Cream. Žbirka si strihol pomerne nevýrazný duet Tento song s českou „superstáristkou“ Magdalenou Šalamounovou a fanúšikov obšťastnil aj hitom Čo bolí, to prebolí v duete s českou speváčkou Marthou. Dramaturgia koncertu však nebola najlepšie zvládnutá, menej by bolo viac. Negatívom bol aj neosobný priestor zimného štadióna. Kradol atmosféru.

Miro Žbirka dal priestor aj „riskantnejším“, menej známym piesňam, čo je sympatické, no namiesto „prerábok“ slávnych cudzích hitov mohol predstaviť viac autorských songov z jeho nového albumu. Štandardne odohraný koncert sa zaobišiel bez „waw“ efektov, mal však príliš naškrobený golier. Hudobníci pôsobili strohým dojmom, akoby sa nedokázali uvoľniť. Možno by ich lákalo odtrhnúť sa z reťaze o čosi viac, keby publikum pod pódiom nebolo usadené.

Turné Road to Abbey Road vyvrcholí vo štvrok koncertom v Košiciach.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ