Posledný mohykán zlatej hollywoodskej éry: Kirk Douglas

Roberta Tóthová, Pravda | 10.12.2016 09:00
Kirk Douglas nespĺňal predstavu o klasickej hollywoodskej hviezde, nebol krásavec, romantických mučeníkov a rebelov bez príčiny prenechal Marlonovi Brandovi a Jamesovi Deanovi. V piatok sa dožil sto rokov.

Drsná boxerská noirovka Šampión, životopisná dráma o rozorvanom impresionistovi Vincentovi van Goghovi Smäd po živote a kritická romanca z prostredia filmových štúdií Mesto ilúzií v réžii Vincenta Minnelliho – kultové snímky, ktoré Kirkovi Douglasovi, symbolu zlatej éry Hollywoodu, vyniesli nominácie na Oscara. Herec s neodmysliteľnou jamkou na brade sa v piatok dožíva sto rokov.

Kirk Douglas sa mnohým vybaví ako rímsky otrok... Foto: Columbia Tristar
Kirk Douglas Kirk Douglas sa mnohým vybaví ako rímsky otrok Spartakus v rovnomennej snímke z roku 1960.

Od roku 1946, keď sa prvýkrát objavil vo filme Podivná láska Marty Iversovej, má za sebou vyše sedemdesiat filmových rolí, napísal jedenásť kníh a aktívny je dodnes, stále hrá a posledná zbierka poézie mu vyšla pred dvomi rokmi.

Narodil sa ako Issur Danielovitch, syn ruských imigrantov v Amerike. Vyrastal v početnej, no chudobnej židovskej rodine, rodičia boli negramotní robotníci a ako dieťa bol prehliadaný. Douglasov prirodzený drive a sebavedomie to však nijako nepoznačilo, ba práve naopak.

Po absolvovaní Americkej akadémie dramatických umení sa uchytil v broadwayských divadlách, čo ho napĺňalo. Špeciálne netúžil stať sa hollywoodskou hviezdou, k filmu prišiel z prostého dôvodu – kvôli peniazom. Podľa pamätníkov mal obrovské ego a spolupráca s ním bola často ťažká. Douglas patril v 40. a 50. rokoch medzi hollywoodskych liberálov, postavil sa proti politizovaniu filmového priemyslu. Dôveroval štúdiám a veril, že konajú správnu vec.

Herec Kirk Douglas, Diana Douglas, Michael... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Diana Douglas Herec Kirk Douglas, Diana Douglas, Michael Douglas a syn Michaela Douglasa, Cameron.

Uveril, že je van Gogh

Kirk Douglas prišiel do Hollywoodu v čase, keď sa od hercov vyžadovala predovšetkým expresivita v štýle Stanislavského divadla. V Hollywoode tomu hovorili method acting. Douglas sa však vymykal, dokázal byť chladný aj emočne výbušný, utiahnutý outsider aj nepokojný líder. „Keď hrám, neverím, že charakter, ktorý stvárňujem, som skutočne ja, ale chcem dosiahnuť, aby ste tomu uverili vy.“ Priznal však, že rola charizmatického podivína Vincenta van Gogha ho absolútne pohltila, čo sa mu nestalo pri žiadnej inej postave predtým ani potom.

Mužný zjav, atletická postava a prísny, večne nervózny pohľad ho predurčili stvárňovať rozporuplné, často deštruktívne postavy. Skvele sa cítil ako rozhnevaný cynik, drsný boxer či westernový pištoľník. Ikonicky zrástol s postavou búriaceho sa rímskeho otroka v kultovej snímke Spartakus v réžii Stanleyho Kubricka a Anthonyho Manna, ktorú natočili podľa scenára Daltona Trumba. V Kubrickovej drsnej obžalobe vojny Cesty slávy (1957) si obliekol vojenskú uniformu, v Meste ilúzií zas stvárnil vypočítavého producenta.

Trochu iná ikona

Kirk Douglas nespĺňal predstavu o klasickej hollywoodskej hviezde, nebol krásavec, romantických mučeníkov a rebelov bez príčiny prenechal Marlonovi Brandovi a Jamesovi Deanovi. Pre neho boli výzvou postavy „zlých chlapcov“ – často rázne až brutálne. Koketoval so škaredosťou. Svojich antihrdinov miloval, hral so strhanou, zachmúrenou tvárou tak rozhnevane ako nikto pred ním.

A ktorým okamihom svojej kariéry sa Kirk Douglas pýši najviac? „Radšej som uprednostnil rolu Midge Kellyho v Šampiónovi, ako by som počúvol svojho agenta, ktorý mi radil zapísať sa na kasting áčkového filmu The Great Sinner štúdia MGM. Radšej som bol antihrdinom v čiernobielej nízkorozpočtovej snímke nezávislého producenta Stanleyho Kramera, ktorú napísal jeho talentovaný partner Carl Foreman, a vyniesla mi prvú oscarovú nomináciu a urobila zo mňa autentickú hviezdu,“ priznal v rozhovore pre Variety pred dvomi rokmi. Táto skúsenosť ho vraj nakopla k tomu, aby založil vlastnú produkčnú spoločnosť Bryna, na produkovanie filmov, ktoré sám považuje za zaujímavé a nedostali by podporu od žiadneho iného producenta.

Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Kirk... Foto: SITA
Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Kirk Douglas Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Kirk Douglas na chatitatívnej akcii v New Yorku.

Slávny otec slávneho syna – herca Michaela Douglasa – v roku 1991 takmer zahynul pri havárii helikoptéry a v roku 1996 mal rozsiahlu mŕtvicu, ktorá ho dočasne pripravila o hlas. Douglas vtedy upadol do hlbokej depresie a takmer si siahol na život. V rozhovore pre magazín Parade priznal, že pred samovraždou ho zachránil humor. V momente, keď si vložil do úst zbraň, rozbolel ho zub, čo považoval za znamenie. „Povedal som si, že sa postarám o návrat nemej éry, aby som mohol naďalej hrať,“ žartoval v rozhovore o niekoľko rokov neskôr. Storočný herec priznal, že v živote často doplácal na prílišnú odvahu, ktorá ho dohnala stvárať „husárske kúsky“, a sám vraj nemôže uveriť tomu, že je stále tu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ