Predfilmom snímky Piata loď bude animovaný film 39 týždňov, 6 dní

SITA | 08.02.2017 16:00
Piata loď Grófová Foto:
Film Piata loď bude mať slovenskú premiéru 16. marca.
Očakávaný slovensko-česko-maďarský film Piata loď uvedú do kín spolu s animovanou krátkometrážnou snímkou 39 týždňov a 6 dní. Novinka Joanny Kozuch a Borisa Šimu je animovaným denníkom ženy a muža, manželov a spoluautorov, v ktorom sa filmové zábery prelínajú so surrealistickými obrazmi.

Osemminútová snímka sleduje štyridsať týždňov tehotenstva, ktoré každý z nich vnímal jedinečným a rozdielnym spôsobom. Diváci a diváčky budú môcť vidieť 39 týždňov a 6 dní pred projekciou spomínaného projektu Ivety Grófovej. Do slovenských kín sa obe snímky dostanú 16. marca.

„Myslím si, že slovenská animovaná tvorba patrí k tomu najlepšiemu v domácej kinematografii posledných rokov. Väčšinou ide o krátke filmy, ktoré je ťažké dostať do bežnej kinodistribúcie či televízneho vysielania, a tým pádom aj priblížiť slovenským divákom. Preto som vďačná distribučnej spoločnosti Cinemart SK za vytvorenie priestoru na prezentáciu slovenskej animovanej tvorby a zaradenie nového filmu Joanny Kozuch ako predfilmu k nášmu celovečernému titulu,“ vyjadrila sa o animovanom projekte Grófová.

„Piata loď reflektuje tému rodičovstva a rodiny z úplne iného pohľadu, ale zdalo sa nám byť veľmi zaujímavé prezentovať experimentálnu, takmer nepríbehovú animáciu spolu s výtvarne a významovo silným hraným filmom. Navyše, okrem podobnej témy, spája tieto filmy aj podobná cieľová skupina divákov. Pre náš film je to aj jedinečná príležitosť, ako dostať film k domácemu publiku, do slovenských kín,“ dodala Kozuch.

Piata loď je adaptáciou rovnomennej knihy spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá za dielo dostala ocenenie Anasoft litera. V hlavných úlohách sa v novinke predstavia detskí herci Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin, ďalšie postavy stvárnili Katarína Kamencová a Johanna Tesařová. O réžiu a scenár sa postarala spomínaná Iveta Grófová. Snímku uvedú vo svetovej premiére na 67. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale, ktorý sa uskutoční od 9. do 19. februára.