Herec Jack Nicholson sa vráti ako nový americký Toni Erdmann

gav | 09.02.2017 07:00
Jack Nicholson Peter Simonischek Foto:
Jack Nicholson (vľavo) plánuje byť novým Tonim Erdmannom, ktorého pôvodne stvárnil Peter Simonischek (vpravo).
Nemecká komédia Toni Erdmann sa ešte poriadne nestihla ohriať medzi oscarovými nomináciami, a už ju čaká americký remake s hviezdnym obsadením.

Titulnú úlohu starnúceho učiteľa, ktorý sa svojráznym spôsobom pokúša upútať pozornosť svojej dcéry, totiž stvárni 79-ročný herec Jack Nicholson. Ten sa na filmovom plátne naposledy predstavil v roku 2010, keď si zahral menšiu úlohu v hudobnom filme I'm Still Here režiséra Caseyho Afflecka.

Snímku režisérky Maren Adeovej, ktorá okrem nominácie na Oscara získala aj Zlatý glóbus či cenu BAFTA, by mala v novej verzii na americký trh priniesť spoločnosť Paramount Pictures Corporation. Tento nápad im podľa amerického magazínu Variety vnukol sám Jack Nicholson, ktorý je vraj veľkým fanúšikom fiktívneho nemeckého veľvyslanca Toniho Erdmanna. Toho si v origináli zahral rakúsky herec Peter Simonischek. Známa je už aj nová filmová dcéra, ktorú pôvodne stvárnila Sandra Hüllerová. Je ňou herečka Kristen Wiigová, ktorá sa minulý rok predstavila v remaku filmu Krotitelia duchov.

Produkčne sa filmu ujmú Adam McKay (režisér snímky Stávka na neistotu, 2015), komik Will Ferrell a Jessica Elbaumová. Ako výkonní producenti budú na americkej verzii Toniho Erdmanna pracovať aj Janine Jackowskiová a Jonas Dornbach, ktorí sa ako producenti podieľali aj na pôvodnom filme. Pomáhať im má aj režisérka Maren Adeová, ktorá však ešte donedávna považovala takýto scenár za nepravdepodobný.

„To by ste ho museli skrátiť asi o hodinu,“ vtipkovala režisérka minulý mesiac pre The Observer po otázke, či premýšľa o remaku svojho 162-minútového diela. „Obávam sa, že tu (v Hollywoode, pozn. red.) je systém práce na míle vzdialený od toho, ako pracujem ja. V Európe mám luxusnú pozíciu, mám šťastie, že som si sama sebe producentkou. Mám tvorivú slobodu a myslím, že by pre mňa bolo náročné vzdať sa jej, a prečo vlastne?“ dodala Adeová, ktorá zjavne zmenila názor. Či sa jej podarí nový film uchrániť pred tým, aby z kaufmanovského humoru nezostalo pod krídlami hollywoodskeho štúdia iba trápne torzo, je otázne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ