Jessica Lange a Susan Sarandon v súboji sirén starého Hollywoodu

Matúš Kvasnička | 12.02.2017 09:00
Feud: Bette a Joan Foto:
Susan Sarandon ako Bette Davis a Jessica Lange ako Joan Crawford v pripravovanom seriáli Feud: Bette a Joan.
„Spala s každým svojím hereckým partnerom v MGM okrem Lassie,“ znie slávna hláška hollywoodskej legendy Bette Davis o jej kolegyni Joan Crawford. „Úbohá Bette, vyzerá, akoby nikdy v živote nezažila šťastný deň. Alebo noc,“ mala zase na adresu kolegyne poznamenať Joan Crawford. Svár medzi hviezdami starého dobrého Hollywoodu, o ktorom kolujú legendy, sa dostane na televízne obrazovky.

Hollywoodske sirény, ktoré sa po rokoch na výslní stretli na nakrúcaní nízkorozpočtového psychotrileru Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962), stvárnia Susan Sarandon a Jessica Lange. Do osemdielneho seriálu Feud (Svár) ich obsadil Ryan Murphy podpísaný pod oceňovanými televíznymi hitmi American Horror Story, Glee či American Crime Story. Okrem sporu dvoch hviezd má séria ambíciu pozrieť sa aj na problém herečiek, ktorým s pribúdajúcimi rokmi ubúdajú pracovné príležitosti.

Na vrchole? Skončili ste

„Myslím si, že seriál je do veľkej miery o tom, čo robí Hollywood ženám, keď začnú starnúť, čo je iba mikrokozmos toho, čo sa starnúcim ženám deje všeobecne, či už chceme povedať, že sa stávajú neviditeľnými alebo neželanými alebo neatraktívnymi,“ povedal Ryan Murphy počas stretnutia s novinármi, ktoré organizovala Asociácia televíznych kritikov. „Nemal som záujem robiť to iba ako veľkolepú, banálnu šou. Zaujímala ma idea sexizmu, ageizmu, mizogýnie. Toho, že máte 40, 45, 50 rokov a pocit, že ste na vrchole svojich síl a ľudia hovoria: ,Viete, už ste skončili.', citoval Murphyho portál Entertainment Weekly.

„Joan bola v tom čase o desať rokov mladšia ako ja, a jej kariéra sa skončila,“ povedala Jessica Lange o Joan Crawford, ktorá mala v čase premiéry Baby Jane 58 rokov, Bette Davis bola o štyri roky mladšia. „Keď som začínala, koniec bol tak okolo štyridsiatky, takže hranica sa posunula,“ doplnila Jessicu Lange Susan Sarandon. Lange však dodala, že hoci sa príbeh ich seriálu odohráva pred viac ako 50 rokmi, ženy musia stále bojovať s podobnými problémami.

Joan Crawford a Bette Davis vo filme Čo sa... Foto: Warner Bros. Pictures/filmfestival.tcm.com
Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? Joan Crawford a Bette Davis vo filme Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962).

Joan Crawford aj Bette Davis žiarlii v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Prvá bola považovaná skôr za sexsymbol, druhá zase často stvárňovala zatrpknuté, komplikované, vnútorne rozorvané a neurotické ženy. Oproti Joan Crawford nebola vnímaná ako kráska, kritici skôr písali o „svojskom zjave“. „Nikdy som sa nevnímala ako jedno z tých pekných dievčat. Takže som tomu rozumela a bolo mi to istým spôsobom blízke,“ povedala o svojej postave Susan Sarandon pre Entertainment Weekly.

Nepriala jej Oscara?

Príbeh televízneho seriálu Feud: Bette a Joan sa začína, keď obe hviezdy súhlasia, že si zahrajú v snímke Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? Roberta Aldricha. Toho stvárni Alfred Molina, Catherine Zeta-Jones si zahrá Oliviu de Havilland a v projekte sa predstavia aj Murphyho spolupracovníčky z American Horror Story Kathy Bates či Sarah Paulson.

„Jane sme spravili za tri týždne. Tri týždne, pretože to bolo najviac, na čo nám bol kto ochotný dať peniaze. Kedykoľvek pán Aldrich išiel za niekým so žiadosťou o finančné krytie na tento film, povedali mu: tieto dve staré ženské? Nikdy. Keď konečne zohnal peniaze, mali sme týždeň na skúšanie a tri týždne na nakrúcanie,“ spomínala na nahrávke z roku 1969 Bette Davis. Zvesti o jej konfliktoch pri nakrúcaní s Joan Crawford, ktorú mala vraj raz kopnúť aj do hlavy, sa začali šíriť, ešte keď sa film iba nakrúcal. Agentúra Associated Press vydala niekoľko mesiacov pred premiérou správu z „pľacu“, na ktorom sa stretla s oboma herečkami. „Vieš, Joan, každý sa bude snažiť vyrobiť medzi nami svár,“ cituje AP Bette Davis. „Viem, drahá, a nie je to smiešne? Na také niečo sme príliš veľké profesionálky,“ odpovedá jej kolegyňa.

Vo filme Baby Jane hrá Joan Crawford Blanche, niekdajšiu superhviezdu z 30. rokov, ktorá je po dopravnej nehode pripútaná na vozíček a vydaná napospas sestre Jane (Bette Davis), bývalej detskej hviezde. Tá nedokáže zabudnúť na časy slávy a prekonať to, že sa neskôr ocitla v tieni Blanche, a tak využíva každú príležitosť, aby ju ponížila a terorizuje ju. Slávna je scéna, v ktorej jej na obed naservíruje potkana a potom sa nekontrolovateľne rozrehoce, zatiaľ čo Blanche prepadá zúfalstvu.

To, že spolu nevychádzali, herečky neskôr pri rôznych príležitostiach zľahčovali. „Ako roky plynú, príbehy sa nabaľujú, ako kolujú od človeka k človeku, a je to horšie a horšie,“ hovorila Bette Davis v roku 1969. „Na svete nebolo protichodnejších herečiek, ktoré by spolupracovali, úplne odlišné osobnosti a systémy,“ vravela však tiež.

Pozrite si ukážku zo seriálu

Za úlohu v Baby Jane nominovali Bette Davis na Oscara, Joan Crawford sa nominácia neušla a už aj predtým sa cítila byť odsúvaná, akoby Baby Jane bol iba film Bette Davis. Kolujú historky, ako lobovala u akademikov za to, aby Bette Davis Oscara nezískala, čo Joan Crawford popierala. Faktom však je, že kontaktovala ostatné herecké kolegyne, ktoré boli nominované, že v prípade, ak by si po sošku nemohli prísť, rada ju za ne prevezme. To sa nakoniec aj stalo. Akadémia prisúdila Oscara Anne Bancroft a triumfálne ju prevzala práve Joan Crawford.

Nech režírujú ženy!

To, že chce Ryan Murphy upozorniť svojím najnovším počinom na postavenie žien v Hollywoode, nie sú iba reči. V rámci svojej produkčnej spoločnosti založil platformu Half (Polovica), ktorej cieľom je, aby polovicu všetkých jeho programov režírovali ženy, tvorcovia, ktorí nie sú bielej pleti a členovia LGBT komunity. Chce tiež vytvoriť databázu takýchto tvorcov pre prípad, že by aj ostatní vplyvní ľudia z televízneho priemyslu mali záujem prispieť k väčšej rôznorodosti. Ako uvádza Hollywood Reporter, v sezóne 2014 – 2015 obsadili ženy režisérske posty v televízii iba v 16 percentách prípadov.

V seriáli Feud je 15 úloh pre ženy nad 40 rokov a štyri z ôsmich epizód budú tiež režírovať ženy. Feud, ktorý má americkú premiéru naplánovanú na 5. marca, by mal neskôr pokračovať aj ďalšími sériami, v nich sa však Murphy nechce zameriavať na vzťahy hollywoodskych hviezd, ale na sváry z iných prostredí a období.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ