Ane Riel: Živica

Pravda | 16.02.2017 05:00
Severskou krimi roku 2016 sa stala kniha, ktorá s detektívkami nemá veľa spoločného.

Temný príbeh dánskej autorky je o nezvyčajnej rodine žijúcej na izolovanom ostrove. Ďaleko od ľudí sa tam dejú veci, ktoré pripadajú normálne iba samotným zúčastneným. Román o láske, rodine a strachu. O paranoji a krutosti. Úmyselnej aj neúmyselnej.

Ane Riel: Živica

Čo sa stane, ak je jedinou usadlosťou na malom ostrove statok stolára, ktorý tam žije s rodinou obklopený nádhernou, no drsnou prírodou a nevyspytateľným morom? A ak otec rodiny, citlivý a vnímavý muž, opakovane prichádza o to, čo považuje vo svojom živote za najdôležitejšie? Niekto by na jeho mieste možno utiekol. Iný by začal zhromažďovať veci, ktoré ľudia vyhodili ako nepotrebné a nedokázal by sa ničoho vzdať, hoci by hrozilo, že ho odpad zavalí a pochová pod sebou. A možno by sa taký muž odhodlal na hrozné veci, len aby mu nezobrali to, čo mu ešte ostalo. Kam až je žena ochotná zájsť kvôli láske k mužovi a rodine? Ak matka dobrovoľne odstrihne od sveta seba i svoje potomstvo a napokon sa stane väzňom vlastného tela, je to lojalita, oddanosť, zločin alebo šialenstvo?

Ane Riel (1971) je dcérou právnika a autorky detských kníh. Po ukončení gymnázia začala študovať dejiny umenia, a hoci univerzitu nedokončila, štúdium ju inšpirovalo k napísaniu prvej knihy – o umení. Nasledovalo niekoľko románov pre deti, na ktorých sa podieľala ako ilustrátorka jej mama, a v roku 2014 napísala svoju prvú knihu pre dospelých – Mäsiar z Liseleje. Román získal cenu za najlepší dánsky kriminálny debut. Za román Živica jej udelili najprestížnejšie škandinávske ocenenie za kriminálnu literatúru Sklený kľúč.

V dánskom origináli Harpiks (Tiderne Skifter, 2015). Preložila Zuzana Demjánová.

Premedia

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ