Rozprávka Nebojsa ožije v Prešove ako divadelné predstavenie

SITA | 24.02.2017 14:00
Na doskách Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedú novú rozprávku Nebojsa. Voľne ju na motívy literárnej predlohy Pavla Dobšinského v rusínskom jazyku divadelne adaptovali Zuzana Galková a Rebeka Mikušová. Premiéra v poradí 369. premiéry divadla sa uskutoční v piatok 24. februára.
Ján Kroner ml. a Ondřej Vetchý v televíznej... Foto: Bontonfilm
Nebojsa Ján Kroner ml. a Ondřej Vetchý v televíznej rozprávke Nebojsa z roku 1988.

Príbeh nebojácneho hrdinu Nebojsu je plný pesničiek a prináša trochu strašidelné, no najmä veselé putovanie, v ktorom sa hľadá strach. Ako pre agentúru SITA uviedla režisérka Zuzana Galková, ide o klasickú rozprávku, ktorú poznajú dospelí, ale stále sa číta aj deťom. „Odetá je však v novom šate a zasadená do iného prostredia, v tomto prípade v začarovanej škole. Je to prostredie, v ktorom deti žijú a poznajú ho. Tým, že sa premieňa na niečo iné, ako sú zvyknutí, je samo o sebe pútavé,“ uviedla režisérka.

Rozprávka je určená najmä pre deti prvého stupňa základných škôl. Naučiť ich má aj vedieť sa vyrovnať so strachom. „Ten strach je v tom, či s nami niekto bude chcieť sedieť v lavici, či budeme mať kamarátov v družine alebo či sa so mnou bude chcieť vonku niekto hrať. To sú také tie základné strachy, ktoré deti prežívajú a to sme si vzali ako inšpiráciu a ďalej sa s tým pohrali. Dúfam, že sa na začiatku aspoň trochu zaboja, ale potom sa o to viac budú smiať, keď si vlastne ukážu, že keď si nájdu kamaráta, že sa vlastne nemajú čoho báť,“ povedala Galková. Dodala, že do prípravy a tvorby hry boli zakomponovaní všetci aktéri. Vo svojich starých školách totiž zháňali potrebné rekvizity ako staré nástenky, kreslené mapy, lavice či žinenky. „Každý niečo priniesol,“ podotkla režisérka.

Podľa predstaviteľa hlavnej úlohy Nebojsu Ladislava Ladomirjaka je zhruba hodinové predstavenie veľmi pestré. „Je to pekné, farebné, sú tam pesničky aj tance, čiže sa človek nemá kedy nudiť. Nechýba ani interakcia s divákom, keďže tam budem loziť a skákať po hľadisku. Sami sme zvedaví ako to vypáli,“ prezradil herec. Zuzana Kovalčíková, stvárňujúca postavu Nebojsovej kamarátky Zuzky, dodala, že v príbehu si každý nájde to svoje. „Aj deti, aj dospelí si môžu zobrať z tejto rozprávky príklad, keďže je tam veľa takých momentov, ktoré sú aj pre dnešnú dobu motivujúce a povzbudzujúce. Napríklad v tom, že si musíš ísť za svojím cieľom,“ povedala Kovalčíková, ktorá bola zároveň asistentkou réžie.

Okrem Ladomirjaka a Kovalčíkovej, ktorú v úlohe Zuzky alternuje Miriama Fedorková, sa v inscenácii predstavia aj Jaroslava Sisáková v úlohe mamy, otca hrá Jozef Pantlikáš a otca Zuzky Jozef Takáč v alternácii s Ľubomírom Mindošom. O hudbu sa postaral Viliam Stanek a texty piesní Jaroslav Sisák.

Prvá premiéra hry Nebojsa sa v Divadle Alexandra Duchnoviča odohrá v piatok 24. februára o 17. hodine. Druhá premiéra je na programe v nedeľu 26. februára od 16. hodiny.